Županijski LiDraNo u OŠ Garešnica

Osnovna škola Garešnica bila je domaćin LiDraNo susreta, učeničkog literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva na razini Bjelovarsko-bilogorske županije.

Smotra je održana danas u Hrvatskom domu u Garešnici, gdje se izvodilo osam pojedinačnih dramsko-scenskih nastupa, od kojih tri kazivanja poezije i pet monologa, kao i tri skupna dramsko-scenska nastupa i dvije lutkarske predstave. LiDraNo je otvorio ravnatelj Osnovne škole Garešnica Slaven Marenić koji je svima poželio dobrodošlicu i sudionicima poželio puno sreće. „Zabavite se i predstavite svoju školu u najboljem svjetlu, a mi se nadamo da ćete na kraju otići obogaćeni novim prijateljstvima i idejama za buduća LiDraNa. Potisnite tremu i učinite ovaj susret nezaboravnim“, poručio je ravnatelj Marenić.

Okupljenim učenicima, nastavnicima, članovima povjerenstva i ostalim gostima, na početku se obratio i garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija. „Posebno mi je zadovoljstvo pozdraviti sve vas mlade kreativne ljude i vaše mentore. Garešnica je grad koji ima 2 osnovne škole i zbog toga mi je zadovoljstvo da je nakon dužeg vremena ova Županijska smotra u našem gradu i da svi skupa imamo priliku uživati u hrvatskoj riječi njegujući jezičnu baštinu“, kazao je Bilandžija.

Učenici su ostvarili sjajne nastupe, a nekoliko je radova iz svake kategorije predloženo za državnu razinu natjecanja. To su literarni radovi „Crta“, „Vremenski portal“, „Šareni snjegović“ te „Ipak dolazi novi dan“. Među novinarskim su se radovima u različitim kategorijama istaknuli ponajbolji radovi. To su radio emisije „OK je ne biti OK“, „Energetska pića“ i „Učinci društvenih mreža na mentalno zdravlje“. Školski listovi predloženi za državni susret su „Potočnica“, „Pupoljci“ i „Sunčana ulica“. Ipak, najveća je konkurencija u novinarskom stvaralaštvu bila u kategoriji samostalnih novinarskih radova. Među deset pristiglih radova, za daljnju se razinu natjecanja predlažu tri, a to su „Kopačke umjesto štikli“, „Čitateljica i spisateljica – slastičarka i cvjećarka“ te „Kamerom ispričali priču o opterećenosti ljepotom“.

Svim učenicima želimo mnogo uspjeha na daljnjoj razini natjecanja!

Osnovna škola Garešnica objavila je ukupne rezultate susreta:

Županijska smotra LiDraNo za Bjelovarsko-bilogorsku županiju održana je 29. veljače u  Hrvatskom domu u Garešnici. Domaćin susreta bila je Osnovna škola Garešnica, Garešnica. Sudjelovalo je 93 učenika iz 17 osnovnih škola.

Povjerenstvo za literarne radove, u sastavu: Ana Šedlbauer, Andreja Klobučar i Daria Marić, za državnu razinu predložilo je ove literarne radove:

Matilda Manjkas, 5.r,  „Crta“ , III. osnovna škola Bjelovar (mentorica Nives Miljuš),

Karlo Vereš, 7.r,  „Ipak dolazi novi dan“, I. osnovna škola Bjelovar (mentorica Valnea Krezo),

Nika Evaj, 3.r, „Šareni snjegović“, OŠ Slavka Kolara, Hercegovac (mentorica Silvija Arland),

Florian Miklobušec , 5.r,„Vremenski portal“, OŠ Mirka Pereša, Kapela (mentorica Ivana Kerekeš).

Povjerenstvo u sastavu: Helena- Jelica Kramarić, Sanja Klinac i Alen Štandar, odlučivalo je o novinarskom stvaralaštvu.

Individualni novinarski radovi predloženi za državnu smotru su sljedeći:

Marta Berić, 7.r, „Kamerom ispričali priču o opterećenosti ljepotom“, I. osnovna škola Bjelovar (mentorica Sanja Sabljak)

Antonija Kostenjak, 7.r, „Kopačke umjesto štikli“, I. osnovna škola Bjelovar (mentorica Sanja Sabljak)

Jana Zelda, 6.r, „Čitateljica i spisateljica-slastičarka i cvjećarka“, II. osnovna škola Bjelovar (mentorica Snježana Kos)

U kategoriji radijskog stvaralaštva predložene su radio emisije:

„O.k. je ne biti o.k.“, OŠ Rovišće (mentorica Davorka Jug)

„Energetska pića“, OŠ Velika Pisanica (mentorica Nataša Saraja)

„Učinci društvenih mreža na mentalno zdravlje“, OŠ Ivanska (mentorica Tanja Nađ)

Školski listovi predloženi za državnu smotru su sljedeći:

Potočnica, OŠ Mirka Pereša, Kapela

Pupoljci, IV. osnovna škola Bjelovar

Sunčana ulica, II. osnovna škola Bjelovar

Povjerenstvo za dramsko-scensko stvaralaštvo činili su Jakov Bilić, Suzana Turković i Margareta Fabičević.

Mia Mišir iz 7. razreda II. osnovne škole Bjelovar (mentorica Mirela Zorić) koja je izvela monolog Zorana Pongrašića „Crvenkapica na drugi način“ predložena je za državnu smotru u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa.

Za sudjelovanje na državnoj smotri predložena su i dva skupna scenska nastupa i to lutkarski igrokaz Željke Horvat Vukelja „Kuhinjski razgovori“ koju izvode učenici razredne nastave Osnovne škole Mate Lovraka, Veliki Grđevac (mentorica Lovorka Pralas) i dramsko-scenska igra, dramatizacija djela Aleksandra Puškina „Bajka o ribaru i ribici“ u izvedbi učenika 5. i 7. razreda I. osnovne škole Bjelovar (mentorica Sanja Sabljak).

Čestitamo svim sudionicima na izvrsnim izvedbama, a posebno učenicima predloženima za državnu smotru i njihovim mentorima.

Nema postova za prikaz