Projekt „Mali poštar“ u garešničkom dječjem vrtiću

U garešničkom Dječjem vrtiću „Maslačak“ provodi se projekt „Mali poštar“. Odgojiteljice odgojne skupine „Bubamare“ Marina Pernar i Ana Čakarić Grgić, tijekom protekla dva mjeseca potaknute i motivirane željom da djeci kroz igru ponude mogućnost usvajanja brojeva i slova, organizirale su i osmislile centar pošte u sobi vrtićkog dnevnog boravka.

Prilikom priprema za projekt, odgojiteljice su se koristile pedagoškim materijalima, a tijekom čitavog projekta nije nedostajalo mašte i kreativnosti. Tako su se za izradu poštanskih sandučića sakupljali tetrapaci od mlijeka, kutije od sladoleda, kozmetike i sličnih proizvoda.

Kako bi poticale razvoj fine motorike šake i prstiju, odgojiteljice su djecu uključivale u svaki korak izrade sporednih predmeta – rezanje, bojanje, lijepljenje, izradu brojeva za čekanje u redu, popis adresa i važnih telefonskih brojeva itd. Brojeve i slova lakše je učiti aktivno i kroz igru, stoga su djeca u centru pošte koristila stari elektronički otpad kao što su telefon s brojevima i slušalicom, laptop, tipkovnica i stari uređaj za faksiranje.

Svoj su djeci odgojiteljice izradile osobni sandučić s imenom i prezimenom, omotnice s imenima i slovima koje treba pridružiti predlošku sa zadanom riječi, a znatiželjnoj su djeci dale dodatni izazov prepoznavanja tiskanih i pisanih slova. Poseban dan za dodatni razvoj aktivnosti u pošti bilo je Valentinovo. Tom su prilikom djeca pisala i crtala pisma za prijatelje iz vrtića – izradila su omotnice, umetala pisma, lijepila markice, stavljala pečat i zatim pisala ime prijatelja kojem šalju pismo. Na posljetku su mališani ubacivali svoja pisma u poštanski sandučić, a vrtićki „tajni poštar“ podijelio im je poštu.

Kako bi se zaokružila čitava ova priča, u suradnji s roditeljima dogovoren je posjet Hrvatskom poštanskom uredu u Garešnici. Djelatnici pošte rado su primili vrtićance i pokazali im cijeli put jednog „ljubavnog“ pisma od ulaska u poštanski ured pa sve do vrijednog poštara na motoru. Voditelj garešničkog poštanskog ureda Goran Preberina, upoznao je mališane s tajnama poštanskog zanata. Pri tome je bio iznenađen dječjim pitanjima koje je zanimalo što je brzojav, telegraf i slični „poštarski pojmovi“.

Zadovoljstvo projektom ne kriju niti djeca, niti njihovi roditelji, kao ni djelatnice vrtića. Stoga se projekt „Mali poštar“ nastavlja, dok mališani nestrpljivo očekuju daljnje aktivnosti koje im spremaju njihove vrijedne odgajateljice. Djeca i odgojiteljice zahvaljuju svim roditeljima koji su pomogli u realizaciji projekta.

Nema postova za prikaz