Češka beseda Hercegovac održala Josipovsku večer

Svaki početak uvijek je težak, ali i značajan i važan, stoga ga se kroz godine uvijek rado sjećamo. Svoga se početka ovoga vikenda sjetio i Puhački orkestar Češke besede Hercegovac, koji je prvi puta zasvirao davne 1920. godine na Josipovskoj večeri. Upravo je zato Češka beseda Hercegovac ove subote, 23. ožujka, održala svoju već tradicionalnu „Josipovsku večer“.

U programu su nastupile sve skupine domaćina, Češka beseda iz Kaptola i KUD Banova Jaruga. Sve okupljene pozdravila je predsjednica Češke besede Hercegovac, Irena Horak. Tom je prilikom zahvalila sponzorima, Općini Hercegovac koja im pomaže u svim aktivnostima i Savjetu za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, kao i svim voditeljima skupina. „Hvala svima koji nas podupiru i koji su došli te se nadam da ćemo se ponovo naći i to 12. svibnja na Majskim susretima“, poručila je Irena Horak.

U središtu zbivanja bio je upravo Puhački orkestar. Voditelj orkestra Dejan Kovač, kazao je kako orkestar trenutno ima 15 članova, a probe su im redovite – jedna do dvije tjedno. O njihovoj aktivnosti svjedoče i prošlogodišnji podaci prema kojima su u prošloj godini imali 63 probe, 11 nastupa te su svirali kao ispomoć kod drugih orkestara. „Svi smo veseli kada možemo napuniti dom s publikom i pokazati ono što radimo kroz probe i kroz održavanje svih ostalih manifestacija. Primamo nove članove i voljeli bismo da se malo pomladimo“, rekao je Kovač.

Josipovskoj večeri prisustvovao je i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u prošlom sazivu Hrvatskog sabora i ponovno kandidat, Vladimir Bilek. „Drago mi je što sam bio na Josipovskoj večeri, to je stvarno prekrasna kulturna manifestacija. Češka beseda Hercegovac još je jednom pokazala da stvarno puno radi i da je aktivna cijele godine. Ova manifestacija dokaz je toga“, kazao je Bilek. U Masarykův dům u Hercegovcu puno se ulagalo, istaknuo je Bilek: „Puno je uloženo ovdje u dom, a sve te investicije ne bi imale smisla bez vrijednih ruku svih ljudi iz Hercegovca, članova besede, limene glazbe, plesača i ono što je najbitnije naše djece. Češka beseda Hercegovac ima brojnu dječju grupu i puno radi s mladima što je na čast svima nama“.

Nema postova za prikaz