2. susret Lovrakovih pisaca potvrdio važnost čitanja i knjiga

O važnosti knjiga i čitanja već je mnogo toga rečeno. Knjige nam potiču maštu, nasmijavaju nas i zabavljaju, vode nas u druge svjetove, a nerijetko nam postaju i poput prijatelja. Da je tome tako, potvrdio je i 2. susret Lovrakovih pisaca koji je održan danas u Športsko-rekreacijskom centru „Kukavica“ u Velikoj Pisanici.

Organizatori susreta su Kulturni centar „Mato Lovrak“ i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade. Ravnateljica KUC-a „Mato Lovrak“ Zvjezdana Galkowski, otkrila nam je cilj ove manifestacije: „U Velikom Grđevcu, Lovrakovi dani kulture održavaju se već više od 36 godina. Tom se prilikom dodjeljuje književna nagrada „Mato Lovrak“ za najbolji roman za mladež koju je već dobilo više od 30 književnika. Ideja je da ti pisci budu mentori nekim novim Lovrakovim piscima prenoseći im svoja iskustva i sve ono što misle da bi djeca danas željela čitati“.

Važnost ove manifestacije, ali i samog Kulturnog centra istaknula je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije Andrea Prugovečki Klepac, rekavši kako je to jedina javna ustanova u kulturi na području županije. Također, Klepac je istaknula kako je riječ o ustanovi koja je promotor razvoja kulturnog i kreativnog turizma županije. „Naša nas kulturna baština čini djelom jedne cjelovite slike i zajedničke priče, no to je i ono po čemu se razlikujemo od drugih. Mato Lovrak i Slavko Kolar naši su književnici koje djeca susreću u lektirama i dio su njihovog odrastanja i obrazovanja. Mi svakako tu baštinu moramo koristiti i kao našu prezentaciju svega onoga što možemo i imamo za pokazati“, poručila je Klepac.

Na susretu je sudjelovalo 70-ak učenika od 3. do 8. razreda iz 13 osnovnih škola koji su iz prve ruke imali priliku čuti kako je na rad književnica Snježane Višnjić Babić i Melite Rundek utjecala književna nagrada „Mato Lovrak“ i jesu li one kao djeca čitale Lovrakove romane.

Književnica Snježana Višnjić Babić, koja je ujedno i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, istaknula je kako je nagrada za nju došla u pravi čas jer se nalazila na životnoj prekretnici, a upravo joj je nagrada dala hrabrosti da se otisne i u potpunosti se posveti pisanju. Zato nagrada i postoji, kazuje nam: „Nagrada je potvrda neke struke. Ona me je potaknula – da, možeš ti to! Kreni, slobodno piši dalje“. Višnjić Babić poručila je djeci kako pisanje počinje ljudskim razgovorom, promatranjem i slušanjem. „Slušajući dobivamo ideje o onome o čemu ćemo pisati. Nema čekanja inspiracije i muze koja će nam čarobno šapnuti što ćemo pisati. Sva moja nadahnuća dolaze od vas i vaših problema, onoga što vas muči, a posebice kada se to poklapa s onim što je mene mučilo kad sam bila u vašim godinama“, kazala je književnica. Djeca i mladi teško odabiru čime će se u životu baviti i teško se je odvažiti, no važno je postaviti si cilj: „Kreni na put i ako vjeruješ doći ćeš na odredište. Zacrtajte si glavni put i cilj, no ne ograničavajte se i dopustite si da se nešto dogodi usput – iznenadite se“, poručila je Snježana Višnjić Babić okupljenoj djeci.

Melita Rundek književnica je koja je dva puta dobila nagradu „Mato Lovrak“. Djeci je kazala kako bi njezino djetinjstvo bilo puno teže da nema Mate Lovraka: „Gutala sam njegove knjige i drago mi je da sam u ovom kraju. Lovrak je imao velik utjecaj na moje odrastanje i stvaralaštvo“, rekla je Rundek, koju je posebno oduševila Lovrakova knjiga „Družba Pere Kvržice“ jer govori o zajedništvu. Rundek je progovorila i o važnosti knjiga i čitanja općenito, kazavši kako se svašta može desiti ako se čita: „Ne morate nužno postati pisci, ali nam čitanje omogućava da artikuliramo svoje osjećaje. Knjiga može usaditi misao, pomoći da se riješi neki problem“. Također, Melita Rundek poručila je kako je pri čitanju važno biti ustrajan: „Knjige su kao ljudi. Neke nam se možda neće svidjeti, ali to ne znači da treba odustati, nego tražiti knjige koje nam nešto znače i koje će nam ostati prijatelj za cijeli život“.

Posebnost ovog književnog susreta bilo je i iznenađenje – susret s Matom Lovrakom. Naime, djeci se tijekom cijeloga dana pridružio sam Mato Lovrak kojeg je utjelovio Slaven Klobučar, interpretator, novinar i pisac pjesama kojemu uloga Mate Lovraka zaista dobro pristaje.

Nakon književnog susreta, uslijedilo je predstavljanje zbirke feljtona Mate Lovraka „Bjelovarom, stazama djetinjstva“ u kojima Lovrak progovara o svojim gimnazijskim danima u Bjelovaru. Zbirku su uredile i predstavile ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić i knjižničarka Medicinske škole Bjelovar Zorka Renić.

Poslijepodne je započelo dvjema radionicama na kojima su djeca savladala neke tehnike pisanja i pripovijedanja. Radionicu kreativnog pisanja vodila je Snježana Babić Višnjić, dok su se oni koji više vole pripovijedati mogli okušati u radionici storytellinga koju je vodila Sandra Vukoja, poznatija kao „bajkopričalica“. Za kraj druženja, sudionici su obišli Lovrakov centar u Velikom Grđevcu te prošetali Stazom prijatelja prirode.

Ova manifestacija, koja se održala pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliki Grđevac te uz podršku Ministarstva kulture i medija, razveselila je brojnu djecu koja su usvojila mnoga nova znanja i čula zanimljive i korisne savjete.

Ravnateljica KUC-a „Mato Lovrak“ Zvjezdana Galkowski otkrila nam je planove za sljedeću godinu: „Nadamo se da će sljedeće godine biti što više sudionika. Započeli smo suradnju s više osnovnih škola, a sljedeće godine planiramo uključiti i srednje škole. Nadamo se da ćemo imati mogućnosti za sve planirano jer to zahtjeva i više smještajnih kapaciteta, ali i voditelja“. No, unatoč svim izazovima koje treba savladati kako bi se održao jedan ovako vrijedan i koristan književni susret, iz grđevačkog Kulturnog centra se ne predaju: „Korak po korak, iz godine u godinu, vjerujem da ćemo biti manifestacija koja će u Velikom Grđevcu stvarati nove Lovrakove pisce“, zaključila je Galkowski.

Nema postova za prikaz