Održano II. Međužupanijsko natjecanje iz lijepog čitanja na mađarskom jeziku

U OŠ „Ivana Nepomuka Jemeršića“ u Grubišnom Polju održano je II. Međužupanijsko natjecanje iz lijepog čitanja na mađarskom jeziku. Nagrađeno je po troje učenika iz predmetne i razredne nastave.

Nakon prošlogodišnjeg „probijanja leda“ u IV. OŠ Bjelovar čija je inicijatorica prof. Dolores Šolaja, II. po redu međužupanijsko natjecanje u lijepom čitanju na mađarskom jeziku u petak 12. travnja 2024. godine, ugostila je „Bijela labudica“ odnosno Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića u Grubišnom Polju, a organizaciju natjecanja uspješno je odradio profesor Dominik Turković. „Szépolvasási verseny“ ponovno je okupilo učenike iz, ovoga puta, rekordnog broja škola. Prošlogodišnjim školama natjecateljima pridružila se i OŠ Dežanovac gdje se od ove školske godine ponovno uči mađarski jezik, tako da je ove godine na natjecanju nastupilo 14 učenika iz 7 škola s područja Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

Učenici su se natjecali u dvije kategorije: razredna i predmetna nastava. Tročlano je povjerenstvo, koje su činili Zlata Berkeš, Odicki Anna i Vinko Oroz, nakon svih pročitanih pjesama donijelo odluku o najboljim čitačima ove godine.

Da sve prođe kako su organizatori zamislili, potrudio se vedri i raspoloženi dvojac voditelja programa – učenici Lara Pavić (OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića, Grubišno Polje) i Jan Škvarić (OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Virovitica).

Svi učenici nagrađeni su povodom sudjelovanja, a dodatno su nagrađeni bili učenici koji su „stupili na postolja“ u obje kategorije.

Nagrade su podijelile ravnateljica škole domaćina Snježana Šeliš i predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije Zlata Berkeš, koja je tom prigodom učenicima potvrdila kako njih i sve njihove prijatelje iz školskih klupa koji pohađaju nastavu Mađarskog jezika i kulture, u svibnju očekuje jednodnevni izlet u Pečuh pod pokroviteljstvom već spomenutog Vijeća.

Nagrađeni učenici – razredna nastava

1.      Nika Đerke, 4.r., OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića (Grubišno Polje)

mentor: Dominik Turković

2.      Maša Ružman, 4.r., OŠ Ivane Brlić-Mažuranić (Virovitica)

mentor: Dominik Turković

3.      Adam Janota, 4.r., ČOŠ Jana Amosa Komeskog (Daruvar)

mentorica: Toth Rebeka

Nagrađeni učenici – predmetna nastava

1.      Dominik Šemper, 5.r., OŠ Ivane Brlić-Mažuranić (Virovitica)

mentor: Dominik Turković

2.      Nika Sabolović, 7.r., IV. OŠ Bjelovar

mentorica: Marija Farkaš

3.      Lucie Stanja Bartoš, 5.r., ČOŠ Jana Amosa Komeskog (Daruvar)

mentorica: Toth Rebeka

Zbog velike zainteresiranosti i odličnog prihvaćanja od strane učenika cilj je da se navedeno natjecanje organizira svake godine i to u drugom mjestu. Nakon odlične organizacije u OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića u Grubišnom Polju sljedeće godine domaćin natjecanja iz lijepog čitanja na mađarskom jeziku bit će OŠ Velika Pisanica.

Izvor- Vijeće mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije

Nema postova za prikaz