Srpski kulturni centar Moslavina svečano otvoren u Rogoži kod Garešnice

Dobrodošlicu na otvorenju Srpskog kulturnog centra Moslavina u Rogoži poželjeli su mladi članovi SKD Prosvjete Garešnica, koji su gostima ponudili kruh, sol i rakiju te izveli prikaz čijane. Starije članice ispekle su razne domaće kolače i ponudile posjetiteljima.

U Rogoži je otvoren Srpski kulturni centar Moslavina, za potrebe Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i mještana. Izgrađen je iz kapitalnih investicija Srpskog narodnog vijeća i uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Garešnica. Otvorenje je pratio prigodan program folklornih sekcija domaćina te gostujućeg zbora Prosvjete Zagreb i hrvatskog KUD-a iz Strahoninca. Predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac istaknuo je da kultura ima moć oplemeniti narode, koji stoga trebaju to bogatstvo dijeliti:

Nakon Bjelovara i Daruvara, ovo je treći takav centar na području županije, izdvojio je zamjenik župana iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, Saša Lukić:

Grad Garešnica ustupio je pravo građenja te izradio projektnu dokumentaciju. Otada su prošle četiri godine, podsjetio je zamjenik gradonačelnika Goran Cupek, uvjeren da će objekt opravdati svoju svrhu i zbog velikog broja mladih:

Zgrada bivše škole sada je pozornica, dok se u potkrovlju uređuje prostor za nošnje i etno-soba. Novoizgrađeni objekt, vrijedan oko pola milijuna eura, je u dvorištu, a još su u planu sportski tereni i dječje igralište. Bit će to jedan multifunkcionalni prostor, od velikog značaja za udrugu i sve žitelje, poručio je na otvorenju prošle subote predsjednik društva domaćina, garešničke SKD-Prosvjete, Zoran Blanuša:

Nema postova za prikaz