Hrabri garešnički vrtićanci spremaju se za polazak u školu

Prelazak iz dječjeg vrtića u školu djeci i njihovim roditeljima često predstavlja stresno razdoblje. Iako djeca jedva čekaju polazak u prvi razred jer je to znak da su sada „veliki“, nerijetko ih brine strah od nepoznatog, dok se roditelji pribojavaju kako će njihovo dijete prihvatiti novu okolinu, savladati gradivo ili biti oprezno u prometu na putu do škole. Za što „bezbolniji“ prijelaz iz vrtića u školske klupe, izuzetno je važna suradnja između vrtića i škole, naglašava ravnatelj garešničkog vrtića Dalibor Weiser, koji u partnerstvu s Osnovnom školom Garešnica provodi niz aktivnosti poput posjeta osnovnoškolaca vrtiću, posjeta vrtićanaca školi te upoznavanje djece sa školom i njenim djelatnicima.

U skladu s tim, nedavno su starije vrtićke skupine posjetile školu i upoznale se sa školskim prostorom, njenim stručnim timom i ostalim djelatnicima. Djeca su obišla nekoliko učionica, prostor školske knjižnice, dvorane, ali i kuhinje gdje su se prvi put i zasladili u društvu kuhinjskih djelatnika. Osim toga, u knjižnici su s knjižničarkom porazgovarali o najdražoj literaturi, u učionici biologije isprobali sjedenje za školskim klupama, ali i zapjevali svima im dobro poznatu pjesmicu u pratnji učiteljice na klaviru, što je vrtićkim mališanima bio jedan od najzanimljivijih trenutaka. Po odlasku iz škole, s vrtićem je dogovoren još jedan nadolazeći susret na kojem će se vrtićanci imati prilike upoznati s mogućim budućim učiteljicama te četvrtašima koji će s njima podijeliti iskustva svojeg četverogodišnjeg boravka u nižim razredima osnovne škole.

U sklopu projekta suradnje vrtića i škole, održan je i Okrugli stol na temu „Izazov pred nama – polazak u školu“. Stručno predavanje provele su magistra socijalne pedagogije Maja Višek Jambrek i pedagoginja garešničke osnovne škole, Tajana Tkalac. Na predavanju je bilo riječi o nizu aktivnosti u kojima aktivno sudjeluju djeca i roditelji te su roditelji dobili pravovremene i točne informacije vezane uz polazak u školu. „Važno je da roditelji potiču dobru atmosferu vezanu za ulazak djeteta u novi svijet obveza i zadataka. Što se tiče vještina, vrtić priprema djecu na neke osnovne stvari, no tu ponekad nastane zbrka. Naime, roditelji očekuju da dijete u vrtiću nauči čitati i pisati kako bi mu bilo lakše u prvom razredu, a istu stvar očekuje i škola koja očekuje gotov proizvod, a to je dijete koje mirno sjedi i može se koncentrirati na zadatak. Upravo je zbog toga važna međusobna komunikacija između dječjeg vrtića i školske ustanove“, zaključuje ravnatelj Weiser.

Nema postova za prikaz