Nagrađeni najčitatelji BBŽ – među njima i oni iz Garešnice i Hercegovca

Foto: Hrvatska knjižnica i čitaonica "Đuro Sudeta" Garešnica

Prošlog je tjedna održana manifestacija Noć knjige, koja se održava u povodu Svjetskog dana knjige i Dana hrvatske knjige. Stoga je u daruvarskoj Pučkoj knjižnici i čitaonici održan 20. susret najčitatelja koji je okupio 26 najčitatelja narodnih knjižnica Bjelovarsko-bilogorske županije. Susret je organizirala Županijska matična razvojna služba Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar u suradnji s dvjema nakladničkim kućama, a događaj je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija.

Osim županijskih najčitatelja, daruvarska je knjižnica ugostila i dva autora. Bili su to Vid Jakša Opačić, autor knjige za djecu „Hrvatski znamenitaši“ te Ozren Majerić, autor zbirke priča „Skriveno“. Budući da su među najčitateljima predstavnici svih dobnih skupina, od onih najmlađih koji će tek zakoračiti u školske klupe pa sve do odraslih knjigoljubaca, ravnateljica daruvarske knjižnice Romana Horvat u razgovoru s književnicima uspješno je spojila dječji i svijet odraslih.

Narodne knjižnice od velike su važnosti u poticanju čitanja i kulture u zajednici, a sam Susret najčitatelja važan je korak u promicanju čitanja, razvoju čitalačke kulture te širenju kulture pismenosti. No osim promicanja čitanja, važna je uloga knjižnica za zajednicu kao sudionika i nositelja kulturnog života. Tako je prošle godine u županijskim narodnim knjižnicama održano ukupno 801 knjižnično događanje i 119 edukacijskih radionica čime se dodatno naglašava važnost narodnih knjižnica za lokalnu zajednicu. 

Među najčitateljima Bjelovarsko-bilogorske županije za prošlu 2023. godinu su i Erin Smiljić (8 godina), Vigo Vučković (4 godine), Snježana Najman i Ana Batinić (SŠ) iz Garešnice te Katja Bastalić (8 godina), Damir Horak, Lorena Čurak i Emma Glavač (SŠ) iz Hercegovca.

Nema postova za prikaz