Obilježavanje Bljeska i Praznika rada u Garešnici

Međunarodni praznik rada obilježava se i u Garešnici, u organizaciji Koordinacije udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Garešnice i Općina Berek, Hercegovac i Velika Trnovitica. 01. svibnja je ujedno obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak“, a izdvojeno zapovjedno mjesto Glavnog stožera Hrvatske vojske bilo je upravo u Garešnici, u zgradi današnje gradske uprave. O tome su u studiju Krugovala Garešnica govorili članovi Koordinacije i sudionici akcije, a Mirko Mihalinac je istaknuo zašto je tada Garešnica bila važna:

Uz policijske snage iz Garešnice, među sudionicima „Bljeska“ bili su i pripadnici  73. samostalne bojne, u sklopu 105. brigade Bjelovar, gdje je jučer položen vijenac u spomen poginulim hrvatskim braniteljima. Osim na to, Miro Mihatović je još jednom podsjetio da je sve krenulo iz Garešnice:

Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. U manje od 32 sata trajanja, oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Sudjelovalo je oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena. U znak sjećanja, danas iza podneva su položeni i vijenci uz spomenik u Nazorovoj, pa je predsjednik Koordinacije, Edim Muratović, uz čestitke, uputio poziv svima da se pridruže:

Podjela graha na ribnjaku Skresovi bit će u 13 sati, a program je započeo u garešničkoj župnoj crkvi, gdje je u 11 sati bila sveta misa. Podsjećamo da se ujedno 1. svibnja crkva spominje Svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i zaštitnika hrvatskog naroda.

Nema postova za prikaz