Mjesec zdravlja u BBŽ

Foto: Pexels/ilustracija

Povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava 7. travnja, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i uz suradnju s partnerima (Opća bolnica „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, DARUVARSKE TOPLICE Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju,  Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, ZU Ljekarna Bjelovar, Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Bjelovar, Medicinska škola Bjelovar, Veleučilište u Bjelovaru – Studij sestrinstva, Lions klub Nasta Rojc Bjelovar, Yoga studio „Namaste“, Studio „Vita Olimpica“, Klub nordijskog hodanja „Obzor“) tijekom cijelog je travnja organiziran niz aktivnosti na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Tema ovogodišnjeg Dana zdravlja bila je „Moje zdravlje, moje pravo“, a odabrana je kako bi se zagovaralo pravo svih na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama i informacijama vezanim za unaprjeđenje i očuvanje zdravlja.

Centralno obilježavanje ovogodišnjeg Dana zdravlja bilo je 8. travnja na korzu u Bjelovaru, gdje se moglo obaviti mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, vitamina i slično te dobiti stručne savjete o pravilnoj prehrani i važnosti fizičke aktivnosti. U tim aktivnostima sudjelovali su: Opća bolnica „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, DARUVARSKE TOPLICE Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, ZU Ljekarna Bjelovar, Medicinska škola Bjelovar, Veleučilište u Bjelovaru – Studij sestrinstva, Lions klub Nasta Rojc Bjelovar, Vita Olimpica i Curaprox.

Obavljeno je preko 1.600 mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, a isto su obavljali djelatnici Doma zdravlja BBŽ, Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Daruvarskih toplica i Ljekarne Bjelovar te učenici Medicinske škole Bjelovar i studenti Veleučilišta u Bjelovaru. Uglavnom je riječ bila o osobama srednje i starije životne dobi. Sve osobe s povišenim vrijednostima upućene su liječniku obiteljske medicine, kao i u savjetovalište patronaže na daljnje redovite kontrole.

Također, održana je tribina za građane i zdravstvene djelatnike u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Podružnice Bjelovar na kojoj se pričalo o zdravlju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a tribinu je bodovala Hrvatska liječnička komora.

Održano je i pet predavanja za zdravstvene djelatnike i građanstvo u organizaciji Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, Daruvarskih toplica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Doma zdravlja BBŽ, Srednje medicinske škole Pakrac, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Zavoda za javno zdravstvo BBŽ. Predavanja su održali zdravstveni stručnjaci s područja naše Županije te HZJZ-a, a na kojima su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola, studenti Veleučilišta u Bjelovaru, zdravstveni djelatnici (neka od predavanja su bodovale nadležne komore i HLZ) te građani, ukupno preko 400 sudionika. Na predavanjima su stručni zdravstveni djelatnici davali informacije građanima koji su mogli i zatražiti savjet i mišljenje.

Nadalje, isticala se važnost provedbe nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Iako Bjelovarsko-bilogorska županija ima najviši odaziv građana u Hrvatskoj po ovom programu (50%), želja je kroz aktivnosti aktivirati što više građana da se uključe u nacionalne preventivne programe.

Patronažna služba Doma zdravlja BBŽ u suradnji s Maticom umirovljenika Čazma, Udrugom dijabetičara Daruvar i Udrugom dijabetičara Garešnica obavljala je kontrolu vitalnih parametara (kontrola šećera u krvi i mjerenje krvnog tlaka) te davala savjete o važnosti usvajanja zdravog životnog stila i to na sljedećim područjima: Bjelovar, Čazma, Draganec, Berek, Daruvar, Grubišno Polje, Veliki Grđevac, Garešnica, Kaniška Iva, Trnovitički Popovec, Garešnički Brestovac, Velika Trnovitica. Također, održali su predavanja na temu „Briga o zdravlju“, namijenjena učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na području Čazme, Draganca i Bereka, ukupno 15 razrednih odjeljenja.

U Dermatovenerološkoj ambulanti OB „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar tijekom dva vikenda obavljani su pregledi madeža bez uputnica. Preglede su obavljale Ileana Tomić-Kirin, dr. med. spec. dermatovenerologije i Vesna Bubanj, dr. med. spec. dermatovenerologije. Ukupno je pregledano 25 osoba i od toga je dano 13 preporuka za preventivnim operacijskim liječenjem.

Ljekarna Bjelovar je u svojim ljekarnama te depoima (Bjelovar, Nova Rača, Velika Pisanica, Kapela) provodila sljedeće aktivnosti: mjerenje tlaka, mjerenje vitamina i minerala, dermokozmetičko savjetovanje, analizu sastava tijela, mjerenje vršnog protoka zraka, mjerenje razine glukoze u krvi. U ljekarnama je obavljeno 158 mjerenja vitamina i minerala, 10 dermatokozmetičkih savjetovanja te 15 analiza sastava tijela. Ravnateljica Ljekarne doc. dr. sc. Katarina Fehir Šola, mag. pharm., univ. mag. pharm. predstavila je učenicima Medicinske škole Bjelovar knjigu za stručnu javnost – Priručnik za primjenu dodataka prehrani.

Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije 30. travnja obilježio je Nacionalni dan hitne medicinske službe na korzu u Bjelovaru, čiji je cilj osvijestiti građane o važnosti poznavanja postupka oživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja, kako bi se održao život do dolaske tima hitne medicinske službe i povećale šanse za preživljavanje.

Medicinska škola Bjelovar, ispred srednjoškolskog centra na Poljani dr. Franje Tuđmana, svaki radni dan od 10,25 do 10,40 sati (pod velikim odmorom), provodila je tjelovježbu uz muzičku pozadinu za učenike svih srednjih škola.

Veleučilište u Bjelovaru bilo je organizator i domaćin 2. međunarodnog tečaja 1. kategorije „Suvremene spoznaje o dojenju za Rodilište prijatelj djece“. Tečaj je bodovala Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora primalja.

U Yoga studiju „Namaste“ održana je radionica „Yoga za mentalno i tjelesno zdravlje“ u trajanju 45 minuta.

Klub nordijskog hodanja „Obzor“ održao je tečaj nordijskog hodanja.

Tijekom akcija isticala se važnost tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane te samokontrole u očuvanju zdravlja.

Nema postova za prikaz