Sajam kreativnosti u KUC-u „Mato Lovrak“ – sljedeći vikend donosi zabavu za cijelu obitelj

„Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!“ – pjevušili smo tako svima poznatu pjesmu o zajedništvu, koja nas asocira na film „Vlak u snijegu“. Upravo su lokomotiva i vagoni iz toga filma kulisa za dječju igru u Kulturnom centru „Mato Lovrak“. U sklopu KUC-a „Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu, 18. i 19. svibnja započinje obilježavanje 37. Lovrakovih dana kulture, a prva aktivnost je Sajam kreativnosti. Događaj je to koji će roditelje vratiti u djetinjstvo, dok će djeca imati nepresušne izvore zabave za razvijanje kreativnosti i mašte.

Sajam će u subotu 18. svibnja u 11 sati otvoriti povorka djece OŠ „Mato Lovrak“ i Dječjeg vrtića „Slatki potok“ koja će obučeni u dječje bilogorske narodne nošnje, u pratnji Puhačkog orkestra Bjelovar, od zgrade Osnovne škole do Centra prikazati scenu „Svatovi“ iz filma „Vlak u snijegu“. U 11.30 sati slijedi predaja ključeva Općine djeci i najava Lovrakovih dana kulture čime će se Sajam kreativnosti svečano otvoriti. U Centru se nalazi replika lokomotive s vagonima iz filma koja je trenutno pod zaštitom. No, zato je izvrsna kulisa za vesele dječje igre i radionice koje će se održavati ispred nje. Tako će u podne na tome mjestu dramska skupina Osnovne škole, uz pratnju bjelovarskog puhačkog orkestra, izvesti glazbeno-scenski prikaz scena iz filma.

Prostor Centra bit će podijeljen na tri zone – Zonu kreativnosti, Zonu zabave i Zonu znanja. U Zoni kreativnosti posjetitelje očekuju brojni štandovi s kreativnim radovima, a ondje će se održavati i brojne radionice od modeliranja balona, facepaintinga i žongliranja do hula hopa i vožnje monocikla. Ove godine u goste dolazi Festival igračaka iz Ivanić-Grada koji će u Zoni zabave ispred Mlina svojim zabavnim aktivnostima poput utrke drvenim konjićima, gumi gumija i alke na tatinim leđima postaviti i BRICK BY BRICK izložbu znamenitih hrvatskih građevina i Indijansko selo. Zona znanja bit će u sjenici u kojoj će posjetitelji od 15 sati moći sudjelovati u pub kvizu o Mati Lovraku, dok će odrasli od 16.30 imati priliku naučiti kako od svojih starih traperica napraviti torbu. Stoga se odrasle posjetitelje poziva da ponesu jedne stare traperice sa sobom i naprave novi i jedinstveni uporabni predmet, a usput i recikliraju. Također, djeca će moći izraziti i svoje slikarske sposobnosti u atelieru na otvorenom, a odrasli u Likovnoj koloniji gdje će moći slikati scene iz filmova „Vlak u snijegu“ i „Družba Pere Kvržice“. Uz to, popodnevne će aktivnosti s visina pratiti zanimljivi hodači na štulama.

Sajam se nastavlja u nedjelju, 19. svibnja kada se u 12 sati otvaraju štandovi kreativnih radova. Posjetitelji će se moći okušati u različitim radionicama te uživati u nastupima. Sajam će završiti u nedjelju kada u 18 sati započinje originalni vatreni show „Vatrena Matylda“.

Kako bi posjetitelji upoznali mjesto rođenja Mate Lovraka, po Velikom Grđevcu će čitavu subotu i nedjelju voziti besplatni turistički vlakić, dok će stručni vodiči provesti posjetitelje po Lovrakovom centru i povesti ih u razgledavanje Mlina i Staze prijatelja prirode.

Stoga, središnji vikend u svibnju rezervirajte za igru i zabavu uz čudesni svijet kreativnosti i mašte u Velikom Grđevcu! Cjelokupni program Sajma kreativnosti donosimo u nastavku, a sve informacije pronađite na Facebook i Instagram stranici TZP Južna Bilogora.

Mato Lovrak bio je dječji pisac koji je u svojim djelima opisivao djecu, njihove igre i odrastanje u ruralnim sredinama. Rođen je 8. ožujka 1899. u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara. Iako je imao jedinicu iz hrvatskog jezika u osnovnoj školi, upisao je gimnaziju i nakon nje Učiteljsku školu u Zagrebu. Radio je kao učitelj u malim mjestima, a književnošću se bavio 50 godina. Njegova najpoznatija djela, osim „Vlaka u snijegu“, su „Družba Pere Kvržice“, „Desetorica hrabrih“, „Divlji dječak“, „Zeleni otok“, „Neprijatelj br.1“ i brojna druga.

Kultni film „Vlak u snijegu“ snimao se tri godine, a premijerno je prikazan u Bjelovaru 1976. godine. Iste te godine, prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike „Jelen“ postavši tako prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu. Prikazivan je u inozemstvu u 30-ak država. Vlak koji danas prometuje na pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski zove se „Mato Lovrak“.

Nema postova za prikaz