Povijesni uspjeh ŠD „Braslav Rabar“ na Finalu KUP-a RH u šahu

Foto: ŠD „Braslav Rabar“ Hercegovac

Ekipa Šahovskog društva „Braslav Rabar“ Hercegovac prošloga je tjedna sudjelovala na Finalu KUP-a Republike Hrvatske u šahu na kojem je ostvarila povijesni uspjeh – 8. mjesto u konačnom poretku.

Nakon remija u 2. kolu s jakom ekipom ŠK „Oroslavje“, u 3. kolu ekipa iz Hercegovca izgubila je od drugoligaške ekipe ŠK „Karlobag“ s 2,5:1,5. No, nakon promjena u sastavu ekipe koja ove godine ima veću širinu, protiv drugoligaške ekipe ŠK „Rovinj“ ostvarili su maksimalnu pobjedu od 4:0 u teškom peterosatnom meču, što je povijesni uspjeh ekipe jer do sada nikoga nisu tako visoko pobijedili. Tu povijesnu pobjedu ostvarili su: Ante Jurković, Miro Pandurević, Bogdan Božinović i Hrvoje Duk.

U subotu je uslijedio susret s drugoligaškom ekipom AŠK „Junior“ iz Rijeke, koja je spoj mladosti i iskustva. Hercegovčanska ekipa s visokih 3,5:0,5 ostvarila je pobjedu s kojom se plasirala među prvih 13. ekipa u ukupnom poretku prije zadnjeg kola. U 6. kolu ekipu je dočekao susret sa ŠK „Caissa“ Zagreb iz 1B lige. S obzirom na kontinuitet izvrsnih igara u prethodnim kolima, Hercegovčani su ušli sa željom da naprave još jedno veliko iznenađenje i eventualnim uspjehom uđu među top 10 ekipa, što niti jednoj ekipi iz 3. lige, u kojoj se oni trenutno nalaze, nije uspjelo u zadnjih 15 godina, čime bi konačno ucrtali Hercegovac i klub koji ponosno nosi ime Braslava Rabara, jednog od velikih promicatelja šaha i najboljeg igrača Olimpijade u Dubrovniku, na kartu šahovskih zbivanja. Poslije neizvjesne borbe, uspjeli su održati ravnotežu na tri ploče i odigrati neriješeno. Najvažniji meč za eventualnu pobjedu odigrao je po rezultatu najbolji igrač, FM Miro Pandurević kao crni protiv mladog i jakog Luke Karlušića koji je bio i lagani rejting favorit i to s crnim figurama. Nakon izvrsne igre, Pandurević je uspio zadržati sve nalete protivnika te pomalo preuzimati inicijativu, tako da je preveo igru u pješačko-topovsku završnicu gdje je stvorio slobodnog pješaka te je nakon desetak poteza pred samu promociju dame protivnik predao. Na kraju je rezultat bio 2,5:1,5 za ekipu iz Hercegovca.

Tom važnom pobjedom, ekipa ŠD „Braslav Rabar“ vinula se među top 10 ekipa u konačnom poretku sa sedam osvojenih meč bodova i na kraju osvojila visoko 8. mjesto, ostavivši iza sebe mnogo jače ekipe iz 1A, 1B i 2. lige. „Ovo je rezultat za anale hrvatskog šaha gdje je ekipa iz jedne male Općine s manje od 2.000 stanovnika ostvarila povijesni uspjeh. Najbolji rezultat iz naše Županije je prije desetak godina imala ekipa ŠK Garešnica (tada drugoligaš) i to 12. mjesto“, poručili su iz ŠD „Braslav Rabar“.

Naša ekipa je na cijelom turniru pokazala zajedništvo, zanos i dostojno prezentirala našu Općinu Hercegovac i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Imali smo izvrsnu logistiku na cijelom turniru te smo zahvalni potpori Općine Hercegovac i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Uz njih, moramo posebice zahvaliti i našim brojnim donatorima i sponzorima iz cijele Hrvatske. Predsjednik, kapetan i igrač ekipe Hrvoje Duk, promišljenim je potezima kod sastavljanja ekipe za svako kolo optimalno rasporedio igrače na zadnjoj ploči, tako da smo dobili na svježini i kompaktnosti te iako smo imali daleko najslabiji rejting na 4. ploči, imali smo izvrsne rezultate i uzeli presudne bodove“, kažu iz hercegovčanske ekipe.

Da iznenađenje bude potpuno, najbolji igrač na drugoj ploči cijelog KUP-a bio je upravo igrač iz Hercegovca, FM Miro Pandurević s osvojenih 5 bodova iz 6 mečeva u konkurenciji brojnih VM, IM i FM. Posebice je za istaknuti kako je u 1. kolu pobijedio favoriziranog VM, Antu Šarića iz ŠK „Mornar“ iz Splita.

Nakon ovih uspjeha, ekipa iz Hercegovca otkriva nam i daljnji plan. „Nakon ovog izvrsnog nastupa ekipe, čeka nas još nekoliko pozivnih ekipnih turnira, pojedinačnih turnira te ljetni odmor. Nakon odmora, krećemo s pripremama za jesenski dio treće lige, gdje nas čeka uzvratni meč s glavnim konkurentom za ulazak u 2. ligu, ŠK „Picok“ Đurđevac. Nadamo se s punim pravom da ćemo uspjeti dobiti taj meč i ući u drugu ligu te ispisati završnu stranicu najuspješnije sezone od osnivanja kluba prije 33 godine. Još jednom zahvaljujemo svima koji su nam dali potporu u pokriću velikih troškova sudjelovanja ekipe na Finalu KUP-a, a mi smo se na najbolji način odužili izvrsnim nastupom“, zaključili su. Ovaj veliki, povijesni uspjeh ostvarili su sljedeći igrači: Ante Jurković, Miro Pandurević, Bogdan Božinović, Tihomir Komljenović, Damir Babić i Hrvoje Duk.

Nema postova za prikaz