Iva Ivankovac iz garešničke SŠ osvojila 3. mjesto na 47. državnoj Domijadi

Foto: Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica

Na 47. državnoj Domijadi, koja je održana prošloga tjedna u Rovinju, učenica Srednje škole „August Šenoa“ Iva Ivankovac osvojila je 3. mjesto. Nagrađena učenica garešničke škole sudjelovala je u području primijenjene umjetnosti, u kategoriji modnog dizajna s radom „The golden snake“. Rad je zauzeo visoko 3. mjesto i prema ocjeni stručnog i učeničkog žirija. Haljinu je nosila Paula Grgić, a mentorica je odgojiteljica Irena Brleković.

Iva Ivankovac 17-godišnjakinja je iz Kutine, koja u garešničkoj Srednjoj školi „August Šenoa“ pohađa program turističko-hotelijerski komercijalist. Ideja za rad, kaže Iva, došla joj je u snu: „Sanjala sam nekakvu zlatnu zmiju i došla mi je ideja da pričam s odgojiteljicom Irenom Brleković iz Učeničkog doma da napravim haljinu za Domijadu. Sve je krenulo sa skicama te je bilo dosta modifikacija“. Prvi problem na koji je Iva naišla pri izradi haljine bila je nabava materijala: „Bilo je malo zeznuto nabaviti materijale, naprimjer filc s kojim sam radila korzet. Također, bilo je puno rezuckanja i puno lijepljenja pošto nisam smjela koristiti šivaću mašinu, nego sam morala sve raditi ručno i snaći se s priborom kojeg sam imala na raspolaganju kako bih mogla to sve spojiti u jedan komad“.

Najveći izazov pri izradi haljine bila je upravo izrada korzeta, otkriva nam Iva: „Bilo je jako puno izgubljenih živaca na korzetu, ali sveukupno gledajući bilo je zabavno. Trajalo je dosta dugo, ali snašla sam se i došla do krajnjeg proizvoda“. Ideja je bila njezina, kazuje nam dalje Iva, ali sugestije kolega svakako su joj olakšale proces: „Bile su tu sugestije kolega učenika, a malo mi je i odgojiteljica sugerirala par sitnica. Većinu posla sam radila sama, ali jednom sam zamolila prijateljicu da mi pomogne rezati ljuskice za korzet zato što su mene već boljele ruke od toga. Sam proces trajao je otprilike 6 do 7 mjeseci sveukupno“.

Velik uspjeh na Domijadi iznenadio je i samu sudionicu garešničke škole: „Nisam ni očekivala da ću uopće proći na državnu razinu, a kad sam prošla, bila sam jako uzbuđena i sretna. Jako sam zadovoljna s trećim mjestom. Naravno, moglo je biti i bolje, ali uvijek postoji iduća godina“, zaključuje Iva.

Na posljetku, Iva nam je otkrila i planove za sljedeću godinu: „Definitivno planiram sudjelovati na Domijadi i sljedeće godine. Već imam i ideju – odijelo i haljinu s temom pauna, a bit će tu perja i svih sitnica“. Domijada i bilo koje drugo natjecanje dobra je prilika za ispitati svoje mogućnosti, stoga Iva Ivanovac svima poručuje da se odvaže u tom pothvatu: „Tko god ima ikakvu ideju ili zamisao da bi sudjelovao u tome – samo naprijed i dajte sve od sebe!

Uz to, dodajmo kako je Garešnica ostvarila još jedan uspjeh na Domijadi. Naime, Dom učenika srednjih škola Bjelovar državni je prvak u folkloru, a učenike je pripremala Romana Fezi Martinić iz garešničkog Folklornog ansambla „Zdenac“.

Foto: Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica

Nema postova za prikaz