BBŽ poziva seoske žene da se prijave na županijski izbor za najuzorniju seosku ženu

Foto: Ankica Gašparec/ilustracija

Žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju ruralnih područja i poljoprivrednoj proizvodnji, koja je ujedno primarna, osnovna djelatnost i jedna od najvažnijih grana gospodarstva svake zemlje. Primarne djelatnosti zadovoljavaju osnovne ljudske potrebe, potrebu za prehranjivanjem i za radom, a prve su ljudske djelatnosti koje su se razvile u povijesti. Kao proizvodna djelatnost, sastoji se od nekoliko osnovnih grana:

1.      Ratarstvo, livadarstvo i pašnjarstvo

2.      Voćarstvo

3.      Vinogradarstvo

4.      Stočarstvo

5.      Ostale poljoprivredne proizvodnje.

Bjelovarsko-bilogorska županija može se dičiti poljoprivrednom proizvodnjom zbog postojanja prirodnih resursa, očuvanosti i visoke plodnosti tla te kvalitete zraka uz idealne uvjete za ulaganja u daljnji razvitak ekološke proizvodnje poljodjelskih kultura i stočarstva. Značajnu ulogu u ostvarenju toga cilja i samog povećanja proizvodnog potencija Bjelovarsko-bilogorske županije imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Veliki broj OPG-ova na području naše županije primjer su kako žena kao pojedinac ima vrlo bitnu ulogu u gospodarstvu i društvu. Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, najveći udio žena na čelu poljoprivrednih gospodarstava imaju Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Varaždinska županija, Ličko-senjska županija i Bjelovarsko-bilogorska županija (32,62 %). Navedeni podaci ukazuju na to da je Bjelovarsko-bilogorska županija izrazito povoljni poljoprivredni kraj s kvalitetnim i prostranim poljoprivrednim zemljištem, razvijenim stočarstvom i ratarstvom koji pruža mogućnosti zadržavanja mladih ljudi u ruralnim prostorima. Paralelno tome, važno je staviti naglasak na promociju vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine.

Baviti se poljoprivredom oduvijek je bilo vrlo teško, a u današnje se vrijeme ubrzanoga načina života taj posao čini umijećem te zbog toga s potpunim pravom možemo seoske žene nazvati i ženama – junakinjama. Uz ona tri ugla u kući, kako kaže stara izreka, žene često drže i veći dio četvrtoga. Upravo zbog njih, 15. listopada proglašen je Svjetskim danom seoskih žena. Ideja o tome krenula je 1995. godine na četvrtoj Konferenciji o ženama Ujedinjenih naroda u Pekingu i od tada se održava svake godine. U povodu toga, u Hrvatskoj se od 2000. godine održava i izbor za „Najuzorniju hrvatsku seosku ženu“. Svjetski dan seoske žene u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prvi je put obilježen 15. listopada 2003. godine u Međurači na području Općine Nova Rača, dok je zadnji izbor za „Najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije“ održan davne 2014. godine u Ivanskoj.

Kako bi se vratili na ispravan put koji podržava seosku ženu te tradicijske i ljudske vrijednosti, Bjelovarsko-bilogorska županija otvara ovaj poziv kojim želi okupiti sve vrijedne seoske žene i dati im naklon. Pozivom na izbor „Najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije“, Županija želi potaknuti žene da predstave sebe i svoje gospodarstvo te da se prijave u što većem broju kako bi pokazale svoje mogućnosti, tradiciju i raznolikost bilogorskog kraja. Najuzornija seoska žena Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljat će našu županiju i tradiciju našeg ruralnog kraja i na izboru za „Najuzorniju hrvatsku seosku ženu“ koji će se održati 5. listopada 2024. godine u Zadarskoj županiji.

Prijave se podnose na propisanom obrascu objavljenom na mrežnim stranicama Bjelovarsko-bilogorske županije, a ispunjena prijava dostavlja se do 1. lipnja ove godine na mail: poljoprivreda@bbz.hr ili poštom.

Nema postova za prikaz