Vrtićanci upoznali život pčela

Svjetski dan pčela, koji se obilježava 20. svibnja, utemeljen je kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihova broja. Tom su prigodom polaznici područnih objekata garešničkog Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Velike Trnovitice i Hercegovca iz prve ruke saznali kako žive pčele i koliko su važne za nas ljude.

Vrtićku skupinu „Žabice“ iz Velike Trnovitice posjetio je pčelar koji im je kroz razgovor i druženje približio svoje zanimanje. Već na samom početku druženja djeca nisu skrivala iznenađenje kada je pčelar ušao u vrtić obučen u žuto zaštitno pčelarsko odijelo sa šeširom i mrežicom oko glave na što su djeca ispustila jednoglasno oduševljeno „Vauuuu“. Uz zaštitno odijelo, dječju je pažnju privukla i starinska pletena košnica, pribor i saće, a zadovoljstva nije manjkalo ni kada su djeca kušala med. Na kraju druženja, djeca su pčelaru poklonila zahvalnicu koju su izradila sa svojom odgojiteljicom Nevenkom Beki, a na poklon su dobila teglicu domaćeg meda.

Isto tako, hercegovčanski su vrtićanci s odgojiteljima Svjetlanom Kuserbanj i Mariom Španićem posjetili pčelaricu i njezinih milijun i petsto tisuća pčela. Pčelarica je strpljivo odgovarala na brojna dječja pitanja o životu pčela te objasnila tko je matica, a tko trut i kako pčele vrijedno mašu krilima da bi smjestile nektar u saće. Djeca su imala priliku vidjeti i pčelarski pribor za rad, a posebno im je zanimljiva bila dimilica kojom se pčele umiruju. Kraj druženja obilježila je razmjena poklona, a koliko se djeci dojmio posjet pčelarici svjedoče i njihove odluke da će biti pčelari i kod kuće napraviti svoje enciklopedije o pčelama.

U susretima s pčelarima, djeca su zapamtila da pčele imaju pet očiju i da su gluhe te koliko puta moraju letjeti od cvijeta do košnice kako bi napravile kilogram meda. Oba druženja bila su izuzetno edukativna i zabavna, a cilj suradnje bio je proširiti dječje znanje o pčelama, pčelinjim proizvodima te poticanje na dublje razumijevanje o važnosti odgovornog ponašanja prema prirodi.

Nema postova za prikaz