Izložba fotografija „Šuma okom šumara“

Povodom Dana grada Garešnice, jedna od planiranih aktivnosti je i izložba fotografija „Šuma okom šumara“. Riječ je o izložbi koja se postavlja već punih 25 godina, a potaknuli su je članovi bjelovarskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva. Idejni začetnik je šumar Željko Gubijan, a izložbom se promovira svijest o vrijednosti šuma kao jednog od najsloženijih ekosustava od neprocjenjive važnosti za cjelokupan život na zemlji.

Salon se svake godine organizira povodom Dana hrvatskog šumarstva, koji je 20. lipnja. Na ovogodišnji 18. bjelovarski salon fotografija prijavilo se 29 autora – 23 domaća i 6 inozemnih autora s 271 fotografijom od čega su 194 pojedinačne fotografije i 16 serija sa 77 fotografija. Ocjenjivački odbor čine stručnjaci u tom području, Antun Krešić, Dubravko Adamović i Štefan Brajković.

Na dosadašnjim salonima, sudjelovalo je 184 autora iz svih krajeva Hrvatske te autori iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i Kanade s ukupno pristiglih 7152  fotografija. Svaki salon popraćen je vrijednim i bogatim katalogom i plakatom. Tijekom proteklih godina, salon je gostovao u brojnim gradovima širom Hrvatske, a dio fotografija redovito ukrašava izložbene prostore Hrvatskih šuma.

Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“ danas predstavlja važnu i zahtjevnu aktivnost bjelovarskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva na čijoj su opstojnosti svesrdno radili i podržavali je, s članovima svojih upravnih i nadzornih odbora, svi dosadašnji predsjednici bjelovarskog ogranka, na čelu s idejnim začetnikom ove priče, Željkom Gubijanom. Ovom izložbom, želi se i razbiti predrasude da šumar ne hoda šumom samo s pilom i sjekirom te uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda koje kao složeni ekosustav ima za život na zemlji posebnu važnost.

Otvorenje izložbe bit će danas, 23. svibnja u 19 sati u garešničkom Centru za posjetitelje. Posjetitelji će ju moći pogledati sve do 3. lipnja, a ulaz je slobodan. Poziv na izložbu upućuje i predsjednica bjelovarskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva, Martina Pavičić.

Nema postova za prikaz