„Trešnja“ Martine Majić najbolji je roman za mladež

„Trešnja“ autorice Martine Majić dobitnica je Nagrade „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman tiskan u 2023. godini. Nagrada je to koja se dodjeljuje u sklopu Lovrakovih dana kulture u Velikom Grđevcu.

Roman „Trešnja“ priča je o četvorici dječaka iz jednog splitskog kvarta, u čiju ulicu dolazi dječak koji ne može hodati i vezan je za kolica. Dječaci se sprijateljuju s njime te ljeto provode ispunjavajući njegove želje. Same želje vezane su uz lokacije i manifestacije diljem Dalmacije kao što su: Modra špilja, Sinjska alka, Biokovo i Dani cara Dioklecijana. Neke želje su i emotivne, a cilj knjige je potaknuti čitatelje na činjenje dobrih djela.

Autorica nagrađene knjige, Martina Majić, godinama radi kao dizajnerica interijera na različitim projektima. Pisanjem se bavi povremeno, pišući članke s tematikom dizajna. Roman „Trešnja“ prva je njezina knjiga, a posvetila ju je dvojici sinova i njihovu odrastanju u splitskim kvartovima.

„Kako da ti ne bude dosadno iako nisi ispred ekrana?

Kako da ne budeš umoran iako ne spavaš do podne?

Kako da ti bude zabavno i bez mobitela u ruci?

Kako provesti ljeto ispunjavajući želje jednog dječaka, a postati sretan?

Odgovori se kriju u ovoj knjizi, pročitaj je, vjeruj mi…“

Riječi su to koje krase zadnju koricu nagrađenog romana, a koje bi mogle privući brojnu mladež na uranjanje „između korica“.

Osim nagrađenog romana, u užem izboru našle su se i knjige „Sve bratove adrese“ Julijane Matanović i „Kuja za vješanje“ Zorana Pongrašića

Podsjetimo, obilježavanje 37. Lovrakovih dana kulture započelo je prošloga vikenda sa Sajmom kreativnosti. Događanja su nastavljena i ovoga tjedna, a bit će ih i sljedećeg tjedna. Nakon što su ovih dana održane kazališne predstave i Igre družbe Pere Kvržice, danas je središnji dan obilježavanja kada je održana govorna radionica za nagrađene učenike koju je vodio Tomislav Baran, a u Domu kulture „Mato Lovrak“ dodijeljene su i Nagrada „Mato Lovrak“ za najbolji roman za mladež, kao i nagrade učenicima i mentorima.

Zadnja aktivnost Lovrakovih dana kulture bit će u ponedjeljak, 27. svibnja za kada je u 18 sati u Edukacijskoj dvorani zakazano predstavljanje knjige „Veliki Grđevac u sjećanjima II“.

Nema postova za prikaz