Održana svečana sjednica uz Dan grada Garešnice

Garešnica slavi Dan grada. Od prije koju godinu spaja se uz Dan župe, 31. svibnja, na Marinje, obzirom da župna crkva nosi ime Pohoda Blažene Djevice Marije. Ujedno se ove godine obilježava visoka obljetnica, 690 godina od prvog pisanog spomena župe i 260 godina od izgradnje crkve. Današnja svečanost počela je polaganjem vijenaca kod spomenika hrvatskim braniteljima, gdje su počast odala i visoka izaslanstva, pa tako i Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik gradskog Vijeća, Željko Starčević, koje ima 16 članova, a u ovom mandatu održalo 24 sjednice.

Gradonačelnik Josip Bilandžija u govoru se osvrnuo na najvažnije poteze gradske uprave kojoj je primarna zadaća osigurati što bolje uvjete i dizati kvalitetu života svih građana. Prošlogodišnji proračun od devet i pol milijuna eura najveći je do sada, istaknuo je:

U ime kolega gradonačelnika i gradonačelnika čestitku je uputio je načelnik Općine Velika Trnovitica, Ivan Marković.

Dobru suradnju županije i Grada Garešnice istaknuo je bjelovarsko- bilogorski župan Marko Marušić, kao i brojna ulaganja.

Čestitke su stigle i s državne razine, kao izaslanik Hrvatskog sabora uputio ih je i zastupnik Miro Totgergeli, a čestitao je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved.

Na svečanoj sjednici uručena su i gradska priznanja zaslužnima, a preuzeli su ih: ravnateljica gradske knjižnice i čitaonice Maja Dizdarević, promotor imena grada kao dugogodišnji novinar Štefan Štandar te Marija Šedlbauer umirovljena profesorica i aktivna članica Matice hrvatske. Povelju Grada Garešnice dobile su i garešničke podružnice dvije udruge- Udruga specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata „Ris“ Kutina, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ te predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Miroslav Gerstner. Među dobitnicima Povelje su još Milivoj Šapić, aktivan na više polja, vatrogastvu, sportu i kulturi te dugogodišnja vlasnica obrta, Ivanka Mlinarić.

U ime nagrađenih zahvalila je Marija Šedlbauer uz čestitke za Dan grada i Dan župe, kako bi Garešnica i dalje bila lijepo i ugodno mjesto za život! Zahvalnice su primili i najbolji učenici; iz Osnovne škole Garešnica to je Luka Ljubić, iz Osnovne škole Trnovitički Popovac Jana Međimurec, a iz Srednje škole August Šenoa Garešnica Barbara Štandar. Čestitamo svima!

dobitnici gradskih priznanja

Obilježavanje Dana Grada Garešnice ne staje sa završetkom sjednice. Tim povodom već je održan niz aktivnosti, a nekoliko još slijedi narednih dana. Nakon što je jučer bio Marijanski koncert, sutra je smotra folklora „Garešnici od srca“, ali i natjecanje u kuhanju fileka. U večernjim satima slijede glazbeni koncerti; danas na gradskom trgu nastupaju Najbolji hrvatski tamburaši, dok sutra građani mogu uživati u nastupu Danijele Martinović.

Marijanski koncert svojom je nazočnošću uveličao i biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak.

Nema postova za prikaz