Babotučka vojna ove nedjelje u Zrinskom Topolovcu

Općina Zrinski Topolovac za ovu nedjelju, 9. lipnja najavljuje manifestaciju „Babotučka vojna“ koja će se održati u centru Zrinskog Topolovca, ispred zgrade Općine. Riječ je o legendi o obrani od osmanlijskih osvajanja koja se u narodu prepričava već gotovo 500 godina.

Tako će se u nedjelju u središtu Zrinskog Topolovac održati cjelodnevna manifestacija, a događanje je zamišljeno kao druženje udruga i gostiju koji će prezentirati sve ono čime se bave. Manifestacija je to koja se održava već godinama, a nudi raznolik program poput kulturnih nastupa, tradicionalnih igara i kulinarskih natjecanja. Glavni događaj, scenski prikaz „Babotučka Vojna“, prikazuje povijesne događaje i običaje ovoga kraja, a uprizorit će ga više od 150 kostimiranih izvođača. Posjetitelje od 21 sat očekuje i koncert Slavonskih lola.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatsko-turske udruge prijateljstva iz Zagreba, a održavanje su pomogli brojni pokrovitelji, među kojima Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar i mnoge udruge iz Zrinskog Topolovca.

Dodajmo kako je prošle godine pokrenut proces upisa Babotučke vojne u Registar nematerijalnih dobara Republike Hrvatske. Napori koji se ulažu u promoviranje i scenski prikaz Babotučke vojne prepoznala je i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj ,,Klub članova selo“ koja je dodijelila Suncokret ruralnog turizma Hrvatske — Sunflower Award 2022. u kategoriji „Ruralno turistički projekti“, odnosno posebno priznanje za očuvanje i uprizorenje legende Babotučka vojna.

U sklopu nedjeljne manifestacije, održat će se i dva kulinarska natjecanja, ono u kuhanju gulaša te izbor za najbolji tradicijski kolač. Općina Zrinski Topolovac osigurala je vrijedne nagrade za prva tri mjesta u svakoj kategoriji.

Program događanja donosimo u nastavku:

Nema postova za prikaz