Svečanom sjednicom obilježen Dan Bjelovarsko-bilogorske županije

Bjelovarsko-bilogorska županija danas obilježava svoj dan. Program je započeo svetom misom u katedralnoj crkvi sv. Terezije Avilske u devet sati, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim braniteljima kod spomenika na Trgu Eugena Kvaternika.

Svečana sjednica Županijske skupštine krenula je u 11 sati u bjelovarskom Domu kulture. Izvedbom himne otvorile su je članice bjelovarskog Ženskog pjevačkog zbora Vox feminae, nakon čega je uslijedila minuta šutnje, a prvi je okupljene pozdravio predsjednik Županijske skupštine BBŽ Slavko Došen. Uslijedio je kratki video zapis na temu prošle godine i raznih aktivnosti kojima se bavila županijska uprava, a potom se okupljenima obratio bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić koji je pozdravio sve prisutne te istaknuo partnerski odnos, kako s Vladom RH, tako i sa svim gradovima i općinama na području BBŽ:

BBŽ danas nije više među najnerazvijenijim županijama, rekao je Marušić. U prilog toj tezi govore različiti pokazatelji, poput stanja nezaposlenosti, odnosno zaposlenosti. Više od tisuću osoba je danas manje u evidenciji nego u istom razdoblju 2021. godine, kaže Marušić te nastavlja:

Među gostima su bili predstavnici ministarstava kao i umirovljeni general Mladen Markač te predstavnici okolnih županija, gradonačelnici i načelnici. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić pozdravio je sve prisutne te obećao i dalje podršku Vlade u svim projektima županije, njenih 5 gradova i 18 općina te na kraju rekao:

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u svom je obraćanju kazao kako je vidljiv pozitivan trend u razvoju BBŽ. Posebno se ističu veliki projekti diljem županijskih gradova, kao što su garešnički Centar za posjetitelje, Podzemno skladište plina u Grubišnom Polju, Veteranski centar i Daruvarske toplice, Regionalni centar kompetentnosti u Bjelovaru te Biopark Čazma:

Uslijedila je podjela javnih priznanja županije, u tri kategorije. Za naročite uspjehe na svim područjima gospodarskog i društvenog života od značaja za Županiju, Povelja Bjelovarsko-bilogorske županije dodijeljena je Udruzi hrvatskih ratnih veterana i domobranstva „Hrvatski domobran” Garešnica, bjelovarskoj pedijatrici Dubravki Višić, monsinjoru Stjepanu Ptičeku i Pčelarskom savezu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Za izuzetne rezultate na obrazovnom, kulturnom, sportskom i drugim područjima kulturnog života Županije, Plaketu Tihomir Trnski dobili su Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar, Češka beseda Dežanovac, Češka beseda Gornji Daruvar, Češka beseda Veliki i Mali Zdenci, Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, Damir Horvat, Hrvatsko planinarsko društvo Bilogora Bjelovar, Medicinska škola Bjelovar, Branka Novković, KUD Sloga Miklouš, Nogometni klub Garić Garešnica, Tehnička škola Bjelovar i Edim Muratović.

Medalju Bjelovarsko-bilogorske županije, koja se dodjeljuje građanima i pravnim osobama koje su svojim radom, djelovanjem i demokratskim usmjerenjem pridonijeli promicanju i ugledu Bjelovarsko-bilogorske županije ponio je specijalist otorinolaringologije Ivan Cikoja

Svečanu sjednicu zaključio je nastup učenika Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, a cjelokupni program vodila je Slavica Trgovac Martan.

Nema postova za prikaz