„Osjeti knjigu riječ po rič“ – novi projekt KUC-a „Mato Lovrak“ i Udruge „Sretna škola“ iz Širokog Brijega

„Osjeti knjigu riječ po rič“ novi je projekt Kulturnog centra „Mato Lovrak“ iz Velikog Grđevca i Udruge „Sretna škola“ iz Širokog Brijega. Tako će Kulturni centar, sa svojim partnerima, aktivnostima koje će provoditi do 30. studenoga ove godine razvijati svijest o važnosti kulture čitanja kao i očuvanja jezične kulturne baštine, razmijeniti iskustva i znanja o inkluzivnim knjižnicama u osnovnim školama te provoditi radionice i kulturu učiniti dostupnijom djeci s tjelesnim oštećenjima. Provedba projekta bit će većim dijelom financirana kroz Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Cilj ovog programa je jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a jedna od zajedničkih aktivnosti bit će edukacija u pripremi i provedbi projekta financiranih iz EU fondova i programa.

Okrugli stol o inkluzivnim knjižnicama u osnovnim školama, na kojemu će biti predstavljena praksa knjižnice Prve osnovne škole iz Širokog Brijega i knjižnica škola Bjelovarsko-bilogorske županije te održan Kviz „Rič po rič“, održat će se 27. lipnja. Iste večeri, u Lovrakovom je centru zakazana i projekcija filma „Vlak u snijegu“ prevedenog na hrvatski znakovni jezik, na koju su svi pozvani.

Kroz projekt će biti kupljena informatička oprema za provedbu projektnih aktivnosti, knjige na brailleovom pismu za slijepe i slabovidne i info ploča taktilnog reljefnog tipa koja će biti postavljena u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu. Partner iz Širokog brijega u sklopu projekta pokrenut će školski radio, stoga je predvidio kupnju radijske opreme. Također, predviđeno je i održavanje nekoliko zajedničkih radionica, u Velikom Grđevcu filmska radionica i radionica izrade tijesta i pečenje kruha u krušnoj peći, a u Širokom Brijegu izrada maketa mlina i vlaka te lutkica i nakita od komušine.

„Osjeti knjigu riječ po rič“ jedan je od 88 projekata, odabranih od 350 projektnih prijava koje su pristigle na Javni poziv za provedbu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Ugovore o financiranju u Mostaru je uručio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Nema postova za prikaz