Garešnica ovoga vikenda postaje centar znanosti – održava se poznati GIF

4. po redu Garešnica Infinity Festival, poznat i kao GIF, danas je svečano otvoren na garešničkoj Gradskoj tržnici. Program je započeo malo prije 10 sati, a najavila ga je direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina Daniela Belak koja je istaknula kako je riječ o jedinstvenom festivalu popularizacije znanosti i glazbe u Hrvatskoj, čiji je glavni cilj popularizacija znanosti kod djece predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta.

Festival je dobio naziv „Infinity“ jer su svemir i glazba beskonačni, a spojeni su u Garešnici, rodnom gradu dvojice svjetski poznatih velikana – Milojka Mikea Vucelića, inženjera strojarstva koji je radio u NASA-i te pjevača zabavne glazbe Ive Robića, istaknula je Belak. Sve okupljene potom je pozdravila predsjednica Udruge SFERIA Margareta Miloš, koja je istaknula važnost učenja kroz zabavu i približavanja znanosti djeci.

U ime župana Marka Marušića, sve je pozdravila županijska pročelnica Andrea Bengez istaknuvši kako Bjelovarsko-bilogorska županija puno ulaže u obrazovanje i rad s mladima, pa su tako izvrsnost i deficitarnost jedan od kriterija za dodjelu županijskih stipendija. Također, Bengez je napomenula kako će Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje podržavati ovakve aktivnosti, a djeci i mladima poželjela je da se zabave, ali i da nešto nauče.

Festival je potom službeno otvorio garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija. Gradonačelnik je poručio kako je GIF prilika za razvijanje novih vještina i znanja, a inspiriran je rođenjem dvojice velikih ljudi na području Grada Garešnice. „To je još jedan dokaz da bez obzira gdje živite, ako ste rođeni i u maloj sredini možete uspjeti. Prilika je to i za prepoznavanje talenata. Zahvaljujem svima koji sudjeluju, a posebno onima koji su nas okupili, a to su Udruga SFERIA i Turistička zajednica Sjeverna Moslavina. Draga djeco, veselite se, uživajte u popularizaciji znanosti i glazbe, želim vam da se ugodno osjećate“, kazao je Bilandžija.

Današnje radionice za djecu potrajat će do 17 sati, a na njima, među ostalima, sudjeluju i garešnički školarci i vrtićanci. Ukupno se nudi oko 40 raznolikih radionica, tako da svatko može naći nešto za sebe, a očekuje se oko 1000 posjetitelja. Ovogodišnja je posebnost GIF-a i humanitarna akcija, pa će ga tako po prvi puta posjetiti djeca iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci za koje je, uz pomoć OTK Kurbla, TZ Sjeverna Moslavina, SŠ „August Šenoa“ Garešnica, Udruge SFERIA i Grada Garešnice, osmišljen poseban program tijekom petka i subote.

Ovogodišnji će se GIF po prvi puta održati tijekom dva dana, pa tako sutra, 15. lipnja program seli u garešnički Centar za posjetitelje. Ondje će od 10 sati započeti predavanje Krešimira Čanića „Homo sapiens – od kuda smo došli, gdje smo sada i kamo idemo?“, u 11 sati bit će predavanje Gorana Hudeca „Povratak na Mjesec“, dok je za podne zakazano otvorenje izložbe o Milojku Mikeu Vuceliću.

Nema postova za prikaz