Kupovinom mobitela na pretplatu i na tuđe ime, šestorka oštetila dvije tvrtke i 45 osoba iz 14 županija

Te su osobe s tuđim podacima sklapale ugovore za kupnju novih, skupocjenih mobitela na pretplatu. Novac od prodaje mobitela su dijelili, a oštećeni su pretrpjeli štetu veću od 40 tisuća eura. Službeno izvješće Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske navodi:

„U petak, 14. lipnja, policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru dovršili kriminalističko istraživanje nad šest osoba u dobi od 19, 22, 29, 39, 42 i 49 godina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije zbog počinjenja većeg broja kaznenih djela prijevare koji su počinjeni na štetu dva trgovačka društava kao i većeg broja kaznenih djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka počinjenih na štetu 45 fizičkih osoba s području 14 županija.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da su osumnjičeni kaznena djela počinili tako što su samostalno i prema ranijem zajedničkom dogovoru na prijevaran način pribavljali fotografije osobnih iskaznica 45 osoba s područja 14 županija. U namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, tuđe osobne podatke i fotografije osobnih iskaznica koristili su u kontaktu s predstavnicima dva trgovačka društva iz Hrvatske i pritom se lažno predstavljajući zatražili zasnivanje pretplatničkih ugovora na daljinu za kupnju novih mobilnih telefonskih uređaja s pretplatničkim brojevima. Na taj su način predstavnike tih trgovačkih društava doveli u zabludu jer su vjerujući da kontaktiraju s osobom čiji su osobni podaci korišteni, zasnivali pretplatničke odnose za kupnju novih skupocjenih mobilnih telefonskih uređaja s novim pretplatničkim brojevima. Potom su dogovarali isporuku mobilnih telefonskih uređaja i pretplatničkih brojeva na adrese koje su drugačije od onih koji su se nalazili na osobnim iskaznicama koje su počinitelji koristili u svrhu zasnivanja tih pretplatničkih ugovora na daljinu.
Osnovano se sumnja da su osumnjičeni mobilne telefonske uređaje nakon preuzimanja prodavali putem oglasa drugim osobama, trgovačkom obrtu u Daruvaru i zalagaonici u Virovitici. SIM kartice pretplatničkih brojeva su zadržali i njima se koristili čineći druga kaznena djela.
Novac dobiven prodajom mobilnih telefonskih uređaja međusobno su dijelili i na taj način ostvarili protupravnu imovinsku korist za sebe oštetivši pritom jedno trgovačko društvo za 13.311,08 eura, a drugo za 18.298,22 eura.
Temeljem sudskog naloga provedene su pretrage osoba i domova koje koriste osumnjičeni, a nakon provedenih dokaznih radnji, uhićeni su 22-godišnjak, 42-godišnjak i 49-godišnjak, koji su predani pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave. 39-godišnjakinja se zbog ranijih sudskih presuda nalazi na izdržavanju kazne zatvora, a za osumnjičenim 19-godišnjim muškarcem i 29-godišnjom ženom se poduzimaju mjere traganja u cilju njihovog uhićenja“. 

Nema postova za prikaz