Spriječimo požare otvorenog prostora

Foto: HVZ

Nakon jučerašnjih +35 stupnjeva i danas nas griju visoke temperature. No nastavak tjedna neće biti toliko stabilan, jer već sutrašnji dan donosi mogućnost kiše te do vikenda prognoze najavljuju više oblaka. I prethodnih tjedana smjenjivala su se razdoblja visokih temperatura, i kiše, a vlažnije tlo pogoduje i rastu korova. Zato je za očekivati da će biti i veća potreba za košnjom trave i krčenjem tla.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice pozivaju na oprez pri odlaganju biljnog otpada  i podsjećaju da je do kraja rujna zabranjeno spaljivanje istog. Cilj je spriječiti požare otvorenog prostora do kojih lakše dolazi kad je površina suha i kad je vruće. Valja podsjetiti da su propisane i visoke novčane kazne, koje se mjere u tisućama eura. Prema Zakonu o zaštiti okoliša “novčanom kaznom u iznosu od 1990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1990 eura”.

Također, kaznu ćete platiti i ako ne pokušate otkloniti opasnost, odnosno gasiti požar ili ne prijavite da je do njega došlo. Stoga, oprez! I imajte na umu broj 112, kako bi smanjili opasnost za stradavanje i ljudi i imovine, ukoliko do požara dođe.

Nema postova za prikaz