Bolja opremljenost, ali uz trend pada broja članova

Popis opreme Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hercegovac postaje bogatiji za navalno vozilo, vrijednosti 260 tisuća kuna. Veći dio, 200 tisuća, izdvojen je iz općinskog proračuna, a dio novca je osigurala Vatrogasna zajednica i sam DVD.

Na starom vozilu imali smo sve, osim vode“ kaže, pomalo u šali, predsjednik društva, Veno Prohaska. „Tad nam je opcija bila negdje se priključiti ili čekati našu cisternu, koja je, obzirom da je vuče traktor, na mjesto požara uvijek stizala kasnije. Vozilo koje stiže ima spremnik zapremine 2.400 litara vode i dolaskom na mjesto intervencije više neće biti čekanja da počnemo gasiti požar“.

DVD Hercegovac iza sebe ima više od 120 godina tradicije, uz veliku podršku lokalne uprave, no ono što Prohaska ističe sa žaljenjem, je sve prisutniji trend opadanja broja članstva u vatrogasnim društvima. Tako je i u Hercegovcu, gdje trenutno imaju 35 članova, ali poduzimaju i nove korake kako bi zainteresirali, posebno mlade, da se priključe i aktiviraju u vatrogastvu. To je i jedna od tema o kojoj planiraju razgovarati na godišnjoj skupštini, koju odgađaju zbog mjera stožera. Istovremeno, DVD Ladislav, još jedno društvo u Vatrogasnoj zajednici Općine Hercegovac, nedavno je održalo sjednicu, na kojoj je izabrano novo- staro vodstvo društva.

Nema postova za prikaz