Rezime mandata Damira Bajsa:”Rastemo na ljestvici hrvatskih županija”

BBŽ

Kad su u pitanju dnevne aktualnosti, a vezano uz nadolazeće lokalne izbore, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao je konferenciju za medije. Tom prilikom rezimirao je mandat koji je pri kraju. “Županiju sam preuzeo prije osam godina, od sadašnje oporbe koja je tada obnašala vlast. Tada je Županija bila bez projekata i posljednja na ljestvici po povlačenju novčanih sredstava iz EU fondova. Isto tako, Županija je bila zadnja po ulaganju u školstvo i zdravstvo. Sada, od Županije koja nije imala niti jedan projekt, postali smo Županija sa više od 120 projekata. Proračun je prije osam godina iznosio 123 milijuna kuna, dok danas iznosi 1,1 milijardu kuna. Bjelovarsko“, započeo je župan.

U zdravstvo uloženo više od 300 milijuna kuna

Prva točka vezana uz zdravstvo, a koje se župan na isteku dotakao, jest izgradnja najveće zgrade u povijesti Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije, ali i ovog dijela RH, nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Nadalje je naglasio kako je „obnovljeno 39 ambulanti, a ulaganja u domove zdravlja u Čazmi, Garešnici, Daruvaru i Bjelovaru ističu važnost primarne zdravstvene zaštite.“

Ulagalo se i u zdravstvene radnike. „Mi smo jedina Županija u Hrvatskoj koja ima stalno otvoren program vezan uz mogućnost da se dobiju potporne mjere koje dovode liječnike kod nas, a onima koji su ovdje daje poticaj da ostanu. Povećan je broj liječnika u našoj Općoj bolnici Bjelovar. Mi smo jedna od rijetkih bolnica, ako ne i jedina u Hrvatskoj kojoj je to uspjelo“, zaključio je Bajs.

250 milijuna kuna za obnovu školskih objekata

Bjelovarsko – bilogorska županija druga je u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo, kako Bajs ističe te posebno navodi novu Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog, Centar kompetentnosti pri medicinskoj školi Bjelovar te završena 32 školska objekta koji su energetski obnovljeni. „Time će 90 posto učenika iduće školske godine ići u novoobnovljene objekte.“

Gospodarstvo također bilježi rast

Zahvaljujući porastu BDP-a, Bjelovarsko-bilogorska županija uzdigla se na ljestvici hrvatskih županija. “Rast prosječne bruto plaće u Hrvatskoj u razdoblju od 2013. do 2018. iznosi 8,85 posto. Povećao se broj poduzetnika za 612 i broj zaposlenih za 718 osoba. Prosječna neto plaća po djelatniku je povećana za 969 kuna, ukupni prihodni gospodarstvenika za 132 milijuna kuna i isto tako u 2018. godini smo imali najveći porast zaposlenih u gospodarstvu za više od 6,6 posto“, rekao je Bajs te nastavio kako je “zahvaljujući dobroj poduzetničkoj klimi otvoreno najmanje pet bioplinskih postrojenja u Gudovcu, Rovišću, Vagovini, Hercegovcu i Velikoj Masljenjači. One koriste nusproizvode industrije, nusproizvode s farmi i zelenu masu. Iako nas je zadesila pandemija koronavirusa, u kriznoj godini je na području županije otvorena 26 obrta više i u njima radi 126 osoba više“, istaknuo je.

Na kraju konferencije nekoliko riječi izdvojio je da naglasi ulaganja u borbu s pandemijom koronavirusa koja je zaustavila ili odgodila mnoge projekte. Tijekom pandemije utrošeno je deset milijuna kuna. Županija je njima osigurala potrebnu zaštitnu opremu, lokaciju za karantenu, medicinsku opremu i aparaturu među kojima je potrebno naglasiti nabavku devet novih respiratora za potrebe bjelovarske Opće bolnice“, rekao je i nastavio kako „postoji mogućnost da budemo bolji, samo svi zajedno trebamo raditi“.

Nema postova za prikaz