Prve potpore za poduzetnike

U Hercegovcu je načelnik Boro Bašljan potpisao prvi set ugovora s korisnicima Javnog poziva za potpore razvoju poduzetništva u Općini Hercegovac, mjeru koja je po prvi put uvrštena u proračunske stavke. Zbog velikog interesa, Općinsko Vijeće je povećalo iznos za tu namjenu u proračunu; s prvotnih 40, na 140 tisuća kuna.

Drago mi je što ćemo bar donekle pomoći u ovim teškim okolnostima covid pandemije kad se gospodarstvo suočava s velikim problemima. Općina traži načina kako pomoći poduzetnicima koji i u takvim uvjetima rade, zapošljavaju, proizvode i privređuju na našem području“, rekao je Bašljan.

Prvi ugovori obuhvatili su šest poduzetnika kojima će biti raspodijeljeno 53 tisuće kuna, koje će uložiti u nabavu strojeva, alata, poboljšanje kvalitete usluge koje nude ili opremanje pogona.

Sredstva ćemo usmjeriti u kupnju instrumenta za mjerenje kvalitete električne energije. Nadamo se povećanju posla, novom tržištu i rastu kvalitete usluga te će ova sredstva svakako pomoći u tome, u budućem radu i poslovanju“, kaže Zlatko Vodjerek, direktor Elvod inženjeringa, obrta za tehnička ispitivanja i usluge.

Popis onoga što planiraju nabaviti novcem koji im je osiguran iz općinskog proračuna je različit. Na popisu za kupnju je stroj za malčiranje, aparat za varenje, indukcijski grijač i još niz toga, a Ratko Tichy, vlasnik obrta za servisiranje motornih vozila, koji ima šest naučnika, novac usmjerava na kupnju plamenika za grijanje radionice, što će olakšati uvjete rada. Top mont će nabaviti savijačicu lima; „Do sada smo za takve poslove morali angažirati drugu tvrtku te će ovo dugoročno rezultirati značajnim uštedama“, kaže Matija Delač.

Ovim krugom obuhvaćeni su korisnici koji iza sebe imaju nekoliko godina iskustva u tržišnoj utakmici i mogli su ostvariti pravo na potpore do deset tisuća kuna. Za očekivati je da će vrlo brzo i potpisivanje ugovora s onima koji tek kreću u poduzetničke vode, jer upita ima. Javni poziv Općine Hercegovac i dalje je otvoren za poduzetnike, koji se mogu prijaviti do kraja studenog.

Nema postova za prikaz