Okrugli stol u Garešnici o podršci žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Unaprjeđenje i zajednički rad na području pružanja pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih i prekršajnih djela- naziv je okruglog stola danas održanog u garešničkom Hrvatskom domu. Proveo ga je Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ iz Pakraca, u sklopu programa Ministarstva pravosuđa i uprave.

Organizator je predstavio novi trogodišnji ciklus programa, nakon što je prvi lani završio. Djeluju u 11 županija, a dosada bilježe 44 dolaska na sudove u Garešnicu, istaknula je voditeljica Mirsada Popović Damjanović. Koordinatorica Mira Bilopavlović kaže da suci često prihvate njihovu procjenu žrtve ili svjedoka, pogotovo kod straha od svjedočenja. Dodaje kako koriste usluge stručnih osoba, psihologa, pravnika i slično te odvoze korisnike na sud.

Cilj je predstavljanje projekta i informiranje šire javnosti o ovoj problematici, koja se često odnosi na obiteljsko nasilje, ranjive i marginalizirane skupine, žene i pripadnike nacionalnih manjina. Osim podrške kroz institucije, važna je i senzibilizacija javnosti, a uključuju se i udruge, odnosno centri. Ravnateljica udruge Hera iz Križevaca, Marina Švagelj Jažić, naglasila je važnost programa Mreže podrške kroz udruge civilnog društva, koje korisnike prate u razne institucije.

Nazočio je i dogradonačelnik Garešnice Goran Cupek te predstavnici Centra za socijalnu skrb, Policijske postaje i Vijeća srpske nacionalne manjine grada.

Nema postova za prikaz