Obilazak radova izgradnje prostora garešničke SKD-Prosvjete u Rogoži

U Rogoži se obnavlja i dograđuje bivša škola, koja služi kao Mjesni dom i objekt za potrebe garešničkog Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, pododbora Moslavina. Nadograđuje se prostorija za probe i nastupe, od 250 četvornih metara, dok je na katu planiran prostor za nošnje i etno zbirku. Velik broj od 100-tinjak članova dolazi i s kutinskog područja, tako da im položaj odgovara i raduju se novom prostoru, kaže predsjednik Zoran Blanuša. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna, a radovi se odvijaju u etapama. Grad Garešnica, kao vlasnik ustupio je pravo građenja Srpskom narodnom vijeću na 20 godina, s pravom korištenja za ostale udruge, Mjesni odbor i građane, naglasio je gradonačelnik Josip Bilandžija. Njima, kao i udruzi Prosvjeta, partner je Bjelovarsko-bilogorska županija, čiji je dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Saša Lukić radove danas i obišao. Kako je istaknuo, u protekle četiri godine srpska zajednica je uz pomoć Županije, s kojoj dobro surađuje, otvorila i opremila više Srpskih kulturnih centara.

-U proteklom periodu opremili smo prostore općinskih i gradskih manjinskih vijeća te s ovime zaokružujemo priču, kako bi svi imali adekvatne prostore za rad, u dogovoru s lokalnim jedinicama. Veseli da je to upravo s ovom financijski velikom investicijom, koja će stoga biti završena u idućoj godini, jer je to skup projekat- izjavio je Lukić.

Stoga niti sredstva za nacionalne manjine i rad njihove Koordinacije vijeća i predstavnika od strane Bjelovarsko-bilogorske županije nisu smanjivana ni u vrijeme pandemije te ostaju 600.000 kuna godišnje. Prostor će koristiti i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Garešnice, koje je, kao i županijsko, partner u provedbi.

Nema postova za prikaz