Iz Hercegovca u resorno ministarstvo stiže zahtjev za izgradnju nove škole u Palešniku

Područna škola Palešnik teško je oštećena u potresu te se posljednjih mjeseci tražilo rješenje. Bilo je upitno hoće li se i kako objekta obnavljati, no nakon studije isplativosti, ekonomski najisplativijim pokazao se model izgradnje potpuno nove zgrade. Dio razgovora već je obavljen, a danas je potpisan službeni zahtjev koji će uputiti resornom ministarstvu radi osiguranja sredstava, koje procjenom dosežu i 4 milijuna kuna.

Svemu je prethodilo nekoliko sastanaka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kako bi što prije riješili pitanje tog objekta“, rekao je hercegovčanski načelnik, Boro Bašljan. Podsjetio je da je prije toga zgrada bila u planu za obnovu te je u proračunu bio i osiguran dio novca za to ulaganje, no zbog potresa, ti su planovi pali u vodu.
Uz Bašljana, uime općine kao vlasnika i ravnateljicu škole, zahtjev je potpisala i Bojana Hribljan, dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije, kao predstavnik osnivača: „Riječ je o zajedničkoj suradnji i drago mi je da se pokreće projekt izgradnje, a mi smo tu da podržimo inicijativu iz Hercegovca

Iako je odmah nakon potresa iznađeno rješenje te su učenici na nastavi u zgradi preko puta, to je tek privremeno rješenje. Pokazatelji govore da će i narednih godina biti dovoljno polaznika da područna škola u Palešniku opstane, stoga ovaj potez posebno veseli sve učenike i djelatnike Osnovne škole Slavka Kolara u Hercegovcu: „Mi smo prezadovoljni rješenjem i suradnjom te očekujemo da zahtjev što prije bude pozitivno riješen, na zadovoljstvo ponajprije naših učenika“.

Podsjetimo, od ukupno 28 školskih objekata kojima je osnivač županija, nakon potresa je za četiri objekta utvrđeno da nisu sigurna za boravak djece. Među njima je i škola u Palešniku , čijih osmero polaznika trenutno na nastavu dolazi u novoobnovljeni prostor tamošnjeg KUD-a, iznad Vatrogasnog doma.

Nema postova za prikaz