Koga bira BBŽ, Sirač, Končanica, Nova Rača, Velika Pisanica, Ivanska, Dežanovac?

pexels

Sedam je pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor članova Bjelovarsko- bilogorske županijske skupštine, koja će u novom sazivu imati manje članova, 37 ukupno. Damir Bajs, nosi listu stranke sa svojim imenom, uz podršku koalicijskih partnera. Ivan Beljan nositelj je liste najmlađe stranke, Demokratskog HSS-a, dok Dubravka Dragašević nosi listu Domovinskog pokreta. Prvi na listi HDZ-a je Marko Marušić, a na listi SDP-a- Sandra Frčo. Njih petero, ujedno su u lovu na prvu fotelju županije, odnosno natječu se za poziciju župana. Preostale dvije liste za županijsku skupštinu istaknuli su HSLS i Most, a nose ih Dario Hrebak i Tomislav Kozina.

Prilična predizborna gužva je za ulazak u Vijeće općine Sirač. Čak je sedam kandidiranih lista, što znači da se 63 kandidata natječe za jedno od devet vijećničkih mjesta. Jedinu listu grupe birača nosi Darko Rendić, listu Bajsove koalicije nosi Ivana Biondić, Josip Hamp listu Domovinskog pokreta, HDZ-ovu Denis Orčik, a Nikola Hodak nositelj je HSLS-ove liste. Još su dvije liste i njihovi nositelji su ujedno kandidati za načelnika Igor Supan- Demokratski HSS i SDP-ov Ivica Supan. Treći načelnički kandidat u Siraču je HDZ-ov David Alexander Župan.

U Končanici, gdje će vijeće također imati devet članova, kandidirano je pet lista. Nositelji dvije ujedno su kandidati za načelničku poziciju; HDZ-ov Zlatko Bakunić te Marija Ulovec iz SDP-a. Danijel Matina je treći kandidat i to grupe birača, čiju listu nosi Mladen Herout. Preostale dvije liste su Bajsova koalicija i Domovinski pokret, koje nose Snježana Horina i Deni Ružička. U Končanici, gdje većinu čine Česi, bira se i zamjenik načelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda, a jedini kandidat je HDZ-ov Franjo Berečki.

Nova Rača ima mještane koji su, čini se, prilično zainteresirani za aktivno bavljenje političkim temama. Za predstavnika u Općinskom vijeću, od 13 članova, natječe se čak 91 mještanin, među imenima na sedam kandidiranih lista. Ljubinko Tošić nosi listu Bajsove koalicije, HSLS- ovu Siniša Lazarević, nositeljica SDP-ove liste je Andjelka Mrazović, a još četiri imena nositelja ujedno su kandidati za načelničku poziciju.  Josip Jukić kandidat je grupe birača, Domovinski pokret kandidira Sanju Lovreković, HDZ-ov kandidat je Davor Sabolović, dok Bajsova koalicija kandidira Darka Knežića, koji za Općinsko Vijeće Nove Rače nosi listu HSS-a.

Manja gužva je u Velikoj Pisanici, gdje su za općinsko vijeće kandidirane četiri liste, a njihovi nositelji ujedno su kandidati za općinskog načelnika. Iz Domovinskog pokreta to je Martin Dent, HDZ-ova uzdanica je Lahorka Lebinac, SDP nudi Damira Đurđevića, dok Fredi Pali ovaj put na izbore izlazi kao kandidat grupe birača. Općinsko vijeće Velike Pisanice broji devet članova.

U Općini Ivanska dva su kandidata za novi mandat načelnika; HDZ-ov Luka Erdec te s podrškom Bajsove koalicije, Željko Mavrin. Mavrin je ujedno nositelj koalicijske liste, HDZ-ovu nosi Mario Modrić, listu HSLS-a nosi Dario Milardović, dok je Ankica Takač nositeljica SDP-ove liste. Dakle, ukupno se 52 kandidata, s četiri liste, natječu da budu među 13 članova vijeća Općine Ivanska.

U Dežanovcu je situacija slična po broju lista, no u utrci za poziciju načelnika  je troje kandidata. Domovinski pokret kandidira Marka Đukića, HDZ Ivanu Grgić, a kandidat grupe birača je Josip Stjepanović. On je ujedno nositelj liste HSU, preostalih dvoje također su nositelji stranačkih lista, među kojima je i SDP, čiju listu nosi Vlado Pihir. Dežanovčani  ujedno biraju i zamjenika općinskog načelnika iz redova pripadnika češke nacionalne manjine. Kandidati su Kristina Kubišta, Slavko Nehvatal i Zdenko Pihir. Svi troje su kandidati grupe birača.

Nema postova za prikaz