Grad Bjelovar dobio suvremeno kazalište

Dom kulture, poznato mjesto gotovo svih važnijih kulturnih i društvenih zbivanja, 1917. godine izgrađeno kao židovska sinagoga, danas je obnovljen i pretvoren u suvremenu kazališnu dvoranu. Gotovo 60 godina Bjelovar kao centar regije nije imao reprezentativnu kazališnu zgradu, a to je zasigurno svojom kazališnom tradicijom te brojnim poznatim glumcima i zaslužio.

S druge strane, s obzirom da se radi o bivšoj sinagogi, šaljemo snažnu poruku o Bjelovaru kao multikulturalnom gradu u kojemu, u sretnom i ravnopravnom suživotu, živi čak 21 od 22 registrirane nacionalne manjine“, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska novouređenog prostora nakon završetka radova.

Radovi na energetskoj obnovi i obnovi unutrašnjosti stajali su oko 18 milijuna kuna, a velikim dijelom financirali su se europskim sredstvima i uz potporu Ministarstva kulture. Obnova Doma kulture zasigurno je jedan od najvažnijih projekata Grada Bjelovara u posljednjih nekoliko godina.

Sada imamo dvoranu u rangu s najsuvremenijim kazalištima današnjice. Važno je da smo toj prekrasnoj građevini dali suvremenu svrhu, no i da smo povratili njezina izvorna obilježja, poput Davidove zvijezde na pročelju, kako bi se očuvala povijest i prenosila se na nove naraštaje. Velika nam je želja da uskoro osnujemo i pravo profesionalno kazalište u našem gradu” – napomenuo je gradonačelnik Hrebak te dodao kako je obnova Doma kulture važan povijesni, kulturni i civilizacijski događaj.

U obilasku ovog za Bjelovar, ali i hrvatsku kulturnu baštinu općenito, iznimno važnoga objekta gradonačelniku su se, uz novinare, pridružile i voditeljica zapažene amaterske udruge „Bjelovarsko kazalište“ Margareta Fabičević, ravnateljica bjelovarske Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“ Nevenka Presečan Arvay te njezina prethodnica Sonja Štefanac. 

Nema postova za prikaz