Nove mandate potvrdili manjinski dožupani u BBŽ

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji glasovalo se i za zamjenike župana iz reda nacionalnih manjina, a mandate su osvojili dosadašnji zamjenici. Kod češke manjine, od 4.492 upisana birača izborima je pristupilo njih 1.533 ili 34,1 posto. Izabrana je jedina kandidatkinja, Tanja Novotny Golubić iz Daruvara u ime Grupe birača. Osvojila je 1.443 biračka glasa, od toga na području Grada Garešnice 10, od upisanih 99.

Kod zamjenika župana iz reda srpske manjine, od 5.835 birača, glasovalo je njih 893 ili 15,27 posto. Pobjedu je odnio Saša Lukić, kandidat SDP-a i SDSS-a sa 814 glasova. Još jedan Daruvarčanin, Dragiša Žutinić iz Domovinskog pokreta, ima 57 glasova birača. Na 26 biračkih mjesta u Gradu Garešnici, Saša Lukić dobio je ukupno 149 glasova, a Dragiša Žutinić 6. Upisanih birača je 879.

Na više mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nisu izabrani pripadnici nacionalne manjine u predstavničkom tijelu, pa u tim mjestima slijede dopunski izbori. To je slučaj i u Garešnici, za novi saziv vijeća, ali i u županijskoj skupštini, za predstavnike srpske manjine.

Nema postova za prikaz