U koroni povećano obiteljsko nasilje, a najčešće žrtve su žene, istaknuto na javnoj akciji u Garešnici

Centar za podršku i razvoj civilnog društva “Delfin” Pakrac proveo je javnu akciju na tržnici u Garešnici. Dio je to programa Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja, koji financijski podržava Ministarstvo pravosuđa. Provodi se četvrtu godinu, kroz deset organizacija i udruga, među kojima je i pakrački Delfin, Centar za podršku i razvoj civilnog društva. Koordinatorica Mirjana Bilopavlović izdvaja dobru suradnju s Općinskim sudom u Garešnici, kao i to da je vaninstitucionalna pomoć udruga civilnog društva važna, posebno u županijama u kojima ne postoje Odjeli za pomoć i podršku žrtvama i svjedocima, kao što je slučaj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Slične akcije provodit će se u svim županijama gdje djeluju članice, s ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o pravima žrtava i svjedoka te dostupnosti podrške. Među njima je i Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Hera iz Križevaca. Koordinatorica Marina Švagelj Jažić ističe da je u koroni povećano obiteljsko nasilje, a najčešće žrtve su žene.

– Situacija s koronom je pokazala da je problematika obiteljskog nasilja postala puno veća. Kada su svi ostali kod kuće tada žrtve nisu imale mogućnost zatražiti pomoć ili podršku, jer možda nisu bile same i nisu mogle nazvati broj za pomoć u miru – kaže Švagelj Jažić.

Žrtve nasilja i svjedoci kaznenih djela i prekršaja uvijek se mogu obratiti za pomoć udrugama civilnog društva, poput Here Križevci i Delfina Pakrac, koje su suradnika pronašle i u Gradu Garešnici.

Nema postova za prikaz