U Bjelovaru svečano obilježena 80. obljetnica ustanka u Hrvatskoj i Dana antifašističke borbe

U Bjelovaru, na Boriku u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije uz prisustvo izaslanika i predstavnika, predsjednika Vlade RH, župana Bjelovarsko-bilogorske županije, gradonačelnika Bjelovara, vijeća Srpske nacionalne manjine grada Bjelovara, konzula Republike Srbije, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, svečano je obilježena 80. obljetnica ustanka u Hrvatskoj i Dana antifašističke borbe.

O početku Ustanka 1941. godine i borbe u bjelovarskom kraju govorio je Nenad Nekvapil, između ostalog istaknuo kada su fašisti i domaći izdajnici okupirali zemlji, krenuli sa masovnim zločinima, Gustav Perl-Benda je sa Đukom Prilikom, Milanom Bakić-Bajom i Marijom Kapustom okupio prve partizane, krenuo u borbu za slobodu, jednakost, humanije i pravednije društvo.

Bojana Hribljan je istaknula sve zlo fašizma od rasnih zakona do Holokausta. U takvim okolnostima terora i  zla, časni i pošteni ljudi  bili su prisiljeni da se bore i da krenu u oružani otpor. Ustanak su organizirali i poveli komunisti na čelu s Maršalom Titom koji je cijelo vrijeme Drugog svjetskog rata bio direktno u borbi. Partizanski odredi u Hrvatskoj su do kraja 1941. godine imali preko 7000 boraca svih naroda i narodnosti. Partizani su oslobodili  Hrvatsku od fašista i njihovih slugu ustaša i četnika, a na trećem zasjedanju ZAVNOH-a koje je održano u Topuskom, 8. i 9. svibnja 1944. godine, poznatom kao Sabor u Topuskom je formalno utemeljena Federalna Država Hrvatska, što je omogućilo da 1990. bude potvrđena suverenost Hrvatske koja je obranjena u Domovinskom ratu.

Od 26 partizanskih divizija u Jugoslaviji, 11 ih je bilo na teritoriju Hrvatske, tako da svi oni koji bi htjeli drugačiju povijest, gubitničku i lažnu moraju znati da su Tito i partizani donijeli slobodu, a Pavelić i ustaše odnijeli zlato i prodali Istru i Dalmaciju.

Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret u Europi zbog čeka joj je osigurano istaknuto mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

Nakon toga prigodnim govorima su se obratili Ana Desnica potpredsjednica SABA RH, dožupan BBŽ Saša Lukić, Zoran Pusić predsjednik Antifašističke lige, saborska zastupnica Rada Borić, Aleksandar  Stamatović konzul Republike Srbije i državni tajnik Velimir Žunac kao posebni izaslanik predsjednika Vlade RH.

Svi zajedno su istaknuli potrebu boljeg vrednovanja hrvatskog antifašizma, osudili su svako iskrivljavanje povijesnih činjenica, a sve u želji i cilju prekidanja podjela u hrvatskom društvu, gradnje tolerantne, bolje i uključive Hrvatske.

Nakon toga su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred kipa „Poziv na ustanak“ koji je izradio akademski kipar Vojin Bakić čija su braća aktivno sudjelovala u pripremi ustanka.

Nema postova za prikaz