I papirnati dokaz uspješnih gerontodomaćica

Devet polaznica, zaposlenih u sklopu projekta Zaželi za Općinu Hercegovac i Velika Trnovitica danas je primilo uvjerenja o osposobljenosti za gerontodomaćicu, koje je provelo tamošnje Pučko otvoreno učilište Marinković. Bio je to dio obveza preuzetih kroz ovaj program zapošljavanja žena, pod nazivom „Zaželi- žene za zajednicu“, vrijedan više od dva milijuna kuna i u potpunosti financiran novcem Europske unije. Radi skrbi za oko 40 korisnika, kroz projekat je posao pronašlo 12 žena, među kojima je i Marija Koščević iz Nove Plošćice, koja je brinula za četiri korisnika:

Meni je bilo super s njima i oni su bili zadovoljni. Sad kad se bliži kraju, pitaju hoće li se nastaviti. Najvažnije je da smo se puno družili i stvorili prijateljstva. Puno toga smo i radili zajedno i uvijek je tu bilo puno priče i šale i uvijek su bili nasmijani. Tako da je sve prolazilo na obostrano zadovoljstvo“.

Koliko projekat znači korisnicima, ali i zaposlenicama, svjedoči i Suzana Čolig;

Dvije godine su prošle baš na brzinu, a posao je zanimljiv. Nekada smo tu za razgovor kad korisnici nisu najbolje volje, dok kad su poslovi u pitanju, radi se sve što i kod vlastite kuće. Kuhanje, čišćenje, pranje prozora, sve, ali njima je ipak najvažnije društvo i svaki put nestrpljivo su iščekivali naš dolazak“.

Obzirom na pozitivnu reakciju, u Općini Hercegovac žele nastaviti provedbu te se planiraju javiti na novi natječaj resornog ministarstva, kaže načelnik Boro Bašljan.  Sam projekat završava s krajem godine:

Projekt je bio na zadovoljstvo svih dionika, posebno korisnika s područja Općine Hercegovac i Velika Trnovitica Svima će nedostajati i plan je da se prijavimo i za iduću fazu projekta“.

Zahvalio je gerontodomaćicama:

Zahvaljujem vam i u ime korisnika o kojima ste skrbile. Na pomoći, brizi i svim dobrim stvarima koje ste za to vrijeme činile“.

Podsjetimo, Općina Hercegovac je nositelj, a partneri na projektu  su Općina Velika Trnovitica, Područni ured HZZ Bjelovar i Centar za socijalnu skrb Garešnica.

Nema postova za prikaz