Povodom 90 godina izgradnje, ispred Češkog doma u Hercegovcu otkrivena Masarykova bista

Češka beseda Hercegovac svečano je proslavila 100 godina rada, nakon godinu dana odgode zbog pandemije koronavirusa. Ujedno je otkrivena bista Tomaša Masaryka, ispred istoimenog Češkog doma u Hercegovcu, koji je kao prvi u Hrvatskoj izgrađen prije 90 godina. Predavanje povodom 150 godina doseljenja Čeha u ove krajeve održao je predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac te poručio da su najveća vrijednost ljudi. Glavni val doseljenja počeo je 1884. godine, izdvojio je.

Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva u Hercegovcu

Glavni val doseljenja Čeha u Hercegovac trajao je od 1884. do 1888. godine, s područja Češko-moravskog visočja, a 1900. iz Moravske i Galicije. Bilo je to iz oprilike 40 mjesta, a čak 38 obitelji stiglo je iz Litomyšla, rodnog mjesta poznatog skladatelja Bedřicha Smetane, pa se može reći da njegovi potomci žive u Hercegovcu. Prema školskom godišnjaku iz 1882. Čeha je tu i prije bilo, jer je nekoliko najboljih učenika nosilo češka prezimena, što svjedoči o ranijem dolasku, rekao je Lipovac.

Gosti i uzvanici svečanosti Češke besede u Hercegovcu

Upriličen je i kulturno-umjetnički program u domu koji je u potpunosti obnovljen, a u tijeku su još neki radovi, poput uređenja prostora za puhački orkestar, istaknula je predsjednica Maja Angjal, uz zahvalu svima koji su doprinjeli obilježavanju visokih obljetnica Češke besede Hercegovac, a posebno svim članovima, kojih je više od 300 te bivšim predsjednicima.

Maja Angjal, predsjednica Češke besede Hercegovac

Svečanosti je nazočila i izaslanica saborskog zastupnika Vladimira Bileka Lidija Horvat, dopredsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Marija Valek, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana iz reda češke manjine Tanja Novotni Golubić, načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan i drugi. Ujedno je primio priznanje besede za dobru suradnju s općinskom vlašću i dugogodišnji suživot Hrvata i Čeha u Hercegovcu.

Načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan prima priznanje Češke besede

Nema postova za prikaz