Obrazovne teme u fokusu vijećnika

Treća sjednica garešničkog gradskog vijeća u novom sazivu, nakon svibanjskih izbora, unatoč 20 točaka dnevnog reda, trajala je manje od sat vremena. Nekako se dobar dio tema fokusirao na školstvo. Krenulo je od aktualnog sata gdje je iz SDP-a stiglo pitanje vezano uz produženi boravak za učenike nižih razreda Osnovne škole Garešnica. Predsjednik gradske organizacije, Slaven Đurđević: „Prema informacijama koje sam dobio od roditelja, priložena je i anketa koja pokazuje njihov interes. Suvremeni način rada onemogućuje da roditelji zbrinu djecu iza podneva, nakon nastave. Svjestan sam da je potrebno izraditi financijsku konstrukciju, ali i roditelji bi sudjelovali. Taj novac bi, s druge strane, uložili u budućnost jer bi osigurali posao za visokoobrazovanu osobu ili nekom nastavniku dodatne sate koji mu nedostaju“.

Niti zahtjev niti anketa do sada nisu došli na adresu gradske uprave, odgovorio je gradonačelnik Josip Bilandžija, ali produženi boravak je tema koja nije nova ideja. Također, za njega do sada nije bilo ni mogućnosti, odnosno prostora, jer se nastava odvijala u dvije smjene. Osnivač škole je Bjelovarsko- bilogorska županija te je ona prvi nositelj takvih aktivnosti. Ne može se zaobići ni resorno ministarstvo, a potrebne su i programske prilagodbe, jer to poseban oblik nastave koji se mora propisati kroz školski kurikulum i godišnji Plan i program rada škole;

„Bez obzira na vaše pitanje, mi već odavno razgovaramo, i sa županom, o tome kako uvesti produženi boravak. Treba naglasiti da procjene govore da je mjesečni trošak oko 30 tisuća kuna i to samo za učenike 1. i 2. razreda. Tu je još i trošak prijevoza, jer valja imati na umu i imamo i područne škole, gdje roditelji nekih učenika imaju isti problem. To sve nije lako organizirati ako osnivač nije taj koji to provodi i financira“.

Uslijedilo je razrješenje dosadašnje te je imenovana nova ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak, Marinela Kermeci, koju je prije gradskog vijeća već potvrdilo Upravno vijeće vrtića. Također, na sjednici su potvrđeni članovi gradskih odbora te su prihvaćena izvješća koja su se našla pred vijećnicima. Nakon danas izglasanih odluka, Grad Garešnica uskoro će raspisati natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, ali provesti i izbore za članove Vijeća mjesnih odbora.

Nema postova za prikaz