22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković, stoji na stranicama Hrvatskog sabora.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve, kaže iz PU bjelovarsko bilogorske Maja Barbir Grubić.

Prema statističkim pokazateljima za ovu godinu, na području PU Bjelovarsko bilogorske, tijekom prvih osam mjeseci, evidentirano je jedno kazneno djelo teškog ubojstva i to na štetu ženske osobe, koje je počinio njezin partner. Nadalje, evidentirano je 20 kaznenih djela nasilja u obitelji, dok je u odnosu na Zakon u zaštiti od nasilja u obitelji evidentiran 151 prekršaj u kojem je evidentirano sveukupno 175 počinitelja od čega su 144 muške osobe i 31 ženska“, zaključila je Barbir Grubić.

Nema postova za prikaz