U Garešnici održana završna konferencija na projektu Zeleni vrtovi Poilovlja

U garešničkom hotelu Garić danas je održana završna konferencija na projektu Zeleni vrtovi Poilovlja, do sada najvećem turističkom projektu na području grada. Ideja iza njega jest povećati privlačnost Poilovlja oko grada Garešnice, rijeke Ilove i ribnjaka koje puni vodom i pripadaju ekološkoj mreži Natura 2000, objasnila je Evelyn Muhvić iz garešničkog Poduzetničkog centra Garešnica.

Projekt se sastojao od nekoliko grupa aktivnosti, od kojih je najveća – rekonstrukcija zgrade starog kina i prenamjena u tematski Centar za posjetitelje – Natura 2000. Druga aktivnost odnosila se na terensko istraživanje i monitoring u području Poilovlja, dok su treća i četvrta bile usmjerene na uređenje informativno – edukacijskih punktova Kaniška Iva i Hrastovac. Peta aktivnost obuhvatila je uređenje poučno – tematske staze „Poilovlje“ dužine  gotovo 12 kilometara,  dok je postavljanje nove atrakcije za posjetitelje- obilazak Poilovlja vodenim putem šesta aktivnost ovog projekta. Zadnje dvije, sedma i osma aktivnost odnosile su se na edukativne, informativne i promotivne aktivnosti.

Na konferenciji je bila i Spomenka Mlinarić ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije koja je bila ključan partner Gradu Garešnici u ovom projektu. Kako kaže, ovim projektom želi se pridonijeti održivom korištenju prirodne baštine s ciljem stvaranja održivog društveno-gospodarskog razvoja na regionalnoj razini kroz razvoj zelenog turizma.

Podsjetimo, unutar projekta Zeleni vrtovi Poilovlja provodio se i monitoring pod strane vanjskih stručnih osoba, ornitologa koji su vršili monitoring ptica močvarica. To znači da su u terenskim obilascima promatrane sve ptice koje žive na području Poilovlja, s posebnim naglaskom na 62 zaštićene vrste koje postoje u ovom kraju. Žličarka i brkata sjenica, za koju su istraživanja potvrdila gniježđenje na ribnjacima kod Kaniške Ive, samo su jedne od njih. 

Posjetiteljima se obratila i Daniela Belak, direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina. „Dobili smo niz novih turističkih usluga i sadržaja koji će zasigurno privući mnoge posjetitelje, odnosno turiste. Ne samo da će nam ovo pomoći dakle očuvati prirodu i okoliš, već će unaprijediti već široku ponudu Garešnice na turističkoj karti.

Grad, kao i turistička zajednica Sjeverna Moslavina, pomoć mogu očekivati i od strane županijske turističke zajednice. „Trendovi u turizmu na svjetskoj razini su takvi da se turisti sve više okreću prema mirnoj prirodi i zelenilu. Oni bježe iz urbanih sredina i žele osjetiti dašak prirode te se približiti životinjama. Osobno smatram da je ovo veoma kvalitetan projekt koji bi u budućnosti mogao generirati veoma velik broj posjetitelja te noćenja na području županije“, rekao je Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Završnu riječ imao je gradonačelnik grada Garešnice, Josip Bilandžija koji pozdravlja priliku da Garešnica postane turističko odredište za sve one koji žele uživati u miru i nedirnutoj prirodi. „Mi u Garešnici zaista imamo što za pokazati. Grad će na prvom mjestu biti podrška lokalnim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtnicima, a oni se trebaju pobrinuti za programe i proizvode koji će dodatno pozvati posjetitelje k nama, odnosno k njima. Ono što mi imamo jest divna priroda, a kada to povežemo s vrijednim rukama naših sugrađana, tada ćemo sve zajedno podići na novi nivo prepoznatljivosti“, zaključio je Bilandžija.

Nema postova za prikaz