Vrtovi duginih boja je najbolji dječji roman

Na svijetu ne postoji ništa što ljubav i obitelj ne mogu nadjačati i pobijediti”, poručila je u Velikom Grđevcu, preuzimajući nagradu Mato Lovrak, Slavica Sarkotić, autorica romana najboljeg dječjeg romana, “Vrtovi duginih boja”.

Autorica najboljeg romana, Slavica Sarkotić

Na natječaj 34. Lovrakovih dana kulture prijavljeno je ukupno 20 naslova objavljenih prošle godine, a nagrađeni “Vrtovi duginih boja” se izdvojio kao izvrsno djelo, koje odiše toplinom i ljubavlju, rekao je predsjednik stručnog povjerenstva, Stjepan Hranjec. Pripovjedač je dječak Tihomir, učenik šestog razreda, koji s obitelji seli iz urbane sredine u predgrađe i kod njega dodatno pobuđuje interes, ljubav, poštovanje prema prirodnom svijetu, a u središtu svega je skladna obitelj s tri generacije; “Ovaj tekst je dojmljiva, topla i iskrena poruka o snazi ljubavi koja prožima sav naš život. Posvema je stoga ovo djelo zaslužilo da se nađe u rukama ali I srcima malih, mladih čitatelja. Ali svakako i njihovih roditelja i baka i djedova, zbog temeljne svrhe kojoj književna riječ udovoljava: da otvara srca, da budi ljubav prema bližnjemu”.

Bjelovarsko- bilogorska županija Lovrakove dane kulture prati od početka i ponosni smo takvom manifestacijom državne razine, poručila je na današnjoj dodjeli nagrade pročelnica za društvene djelatnosti i obrazovanje, Andrea Prugovečki Klepac. Načelnik Općine Veliki Grđevac, Tomislav Pavlečić, uz čestitke nagrađenoj autorici te žaljenje što se proglašenje ne održava na tradicionalni način, uz niz događanja, ljeti, izrazio je i nadu da će iduće godine ponovno biti tako.

Slavica Sarkotić rođena je u Turopolju, godinama je živjela i radila u Sisku. Po struci je inženjer medicinske laboratorijske dijagnostike i iako je objavljivala pjesme i kratke proze, tek je u mirovini izdala svoj prvi roman, upravo ovaj za koji je primila nagradu koja posebno veseli; „Mato Lovrak je veliki pisac iz malog mjesta. Pogledala sam tko su prijašnji dobitnici nagrade i zato ću je primiti radosno, ali i ponizno, jer su to velika imena“.

A na današnjoj svečanosti spomenuta su još dva imena. Naime, među kandidiranim romanima, u užem su izboru, rame uz rame bili još naslovi “Zmajevi koji ne lete” i “Gdje je Beata?” koje potpisuju Ivana Šojat i Jasminka Tihi- Stepanić. Naglasio je to Stjepan Hranjec, predsjednik stručnog povjerenstva,  u kojem su bile još Lovorka Pralas i Diana Zalar.

Dodjela nagrade Mato Lovrak održana je u grđevačkoj osnovnoj školi koja nosi njegovo ime i gdje je domaćin, uz ravnateljicu Marinu Balen, bio i predsjednik Organizacijskog odbora, Drago Trošćan. Najavio je da će se na istom mjestu, u sklopu ove manifestacije, u petak, 5. studenog, održati i  promocija zbirke pjesama početkom godine preminulog Željka Pavičića „Izabrane pjesme“. Pavičić je kao dijete s obitelji doselio u Veliki Grđevac, koji je smatrao svojim rodnim selom i često se nalazi u njegovim pjesmama. Tu je završio i osnovnu školu i pisao prve uratke, a iz njegovih tekstova nastali su brojni hitovi, među kojima je jedan od poznatijih „Ja nisam kockar“ u izvedbi Srebrnih krila.

Nema postova za prikaz