Grad Bjelovar: Zelenim gospodarstvom do radnih mjesta

Još jedna bušotina: geotermalna energija kao temelj najkonkurentnijeg poslovnog okruženja u Hrvatskoj

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara: Ovaj projekt donosi jeftniju energiju, jeftnija energija poboljšava konkurentnost i otvara nova radna mjesta i zato će ovaj projekt imati ogroman utjecaj na razvoj našega grada

Gradu Bjelovaru odobrena su dva projekta važna za gradnju nove bušotine u naselju Veliko Korenovo. Točnije, odobreno je sufinanciranje za izradu dokumentacije vrijedne oko 2 milijuna kuna te sufinanciranje gradnje same bušotine vrijedne 25 milijuna kuna. Projekti su sufinancirani Programom „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojega financiraju Kneževina Lihtenštajna, Norveška i Island u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar.

–  Još jedna bušotina u Bjelovaru i iskorištavanje geotermalne energije omogućit će još višu razinu energetske neovisnosti, ali i temelje za razvoj suvremenog, dinamičnog i zelenog gospodarstva u Bjelovaru. Osim jeftinijeg grijanja Bjelovar ide u smjeru stvaranja najkonkurentnijeg poslovnog okružja u državi jer će svakom poduzetniku jeftinija energije omogućiti da budu konkurentniji na tržištu.  U Bjelovaru svaka kuna investicije vrijedi više – poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Nova bušotina trebala bi osigurati grijanje čitave buduće Poslovne zone u Velikom Korenovu, veličine od 80 hektara, najveće u ovom dijelu Hrvatske, koja će se nalaziti oko 500 metara od buduće brze ceste. Također, grijale bi se i buduće toplice u neposrednoj blizini, Bjelovarski sajam, ali i plastenici što bi uvelike unaprijedilo našu poljoprivredu, ističe gradonačelnik. Energetski potencijal iznosi 4 MW toplinske energije, a očekuje se da je toplina vode na dubini od 1,5 km, na koliko će se bušiti, i viša od 70°C.

-Projekt geotermalne bušotine u budućnosti će izmijeniti naš grad. U današnje vrijeme kada cijene energenata idu u nebo, ovaj projekt je i poticaj poduzetnicima da dođu i ulažu upravo ovdje. Ovaj projekt nosi energiju, energija nosi novac i radna mjesta – smatra Hrebak.

Pročelnica upravnog odjela za komunalnu infrastrukturu i uređenje prostora Grada Bjelovara Kristina Kocur ističe kako točan iznos sufinanciranja bjelovarskoga projekta gradnje bušotine još nije poznat, no vjeruje da je on najveći mogući, odnosno 10 milijuna kuna. Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava, rok za završetak bušotine je dvije godine, rekla je tom prilikom Alica Polović, direktorica Termi Bjelovar d.o.o., gradske tvrtke koja je partner u projektu, navodi se u priopćenju medijima Grada Bjelovara.

Izvor: Grad Bjelovar

Nema postova za prikaz