„Oblak čvoraka“ nagrađen u Velikom Grđevcu

„Oblak čvoraka“ naslov je najboljeg dječjeg romana izdanog u prošloj godini. Autorica, Ivana Šojat, kojoj je ovo prvi roman namjenjen publici tog uzrasta, danas primila nagradu „Mato Lovrak“, u istoimenoj školi, u njegovom rodnom Velikom Grđevcu:

Roman progovara u vršnjačkom nasilju, o grupi školaraca koja terorizira ostale, kako u razredu, tako i izvan njega i na društvenim mrežama. Glavni lik, Lucija se odluči suprotstaviti i okuplja ostale učenike da se odupru. Tu je i simbolika naslova; jer slabiji se udružuju radi obrane i crpe snagu iz zajedništva:

Na natječaj je pristiglo 20 romana, u uži izbor je ušlo šest, što je puno više nego prethodnih godina. To govori o kvaliteti kandidiranih djela, rekao je predsjednik povjerenstva, prof. emer. Stjepan Hranjec;

Nagradu je uručila dožupanica Marija Jungić i rekla da će Bjelovarsko- bilogorska županija takve manifestacije uvijek podupirati. I sama je, kao dijete bila sudionikom Lovrakovih dana te je veseli da i dalje uspješno traju i svake godine daju doprinos književnosti, kulturi i očuvanju baštine;

Čestitke autorici uputio je i velikogrđevački načelnik, Tomislav Pavlečić te zahvalio na trudu organizacijskom odboru i školi:

Današnjoj dodjeli nagrada prethodile su Igre Družbe Pere Kvržice te kazališne predstave, dok u subotu slijedi Sajam kreativnosti koji ujedno otvara Kulturno ljeto u Velikom Grđevcu. Dodjela nagrada učenicima za ponajbolje radove na temu Djetinjstvo također je bila dio današnje svečanosti na početku koje je učenički zbor izveo i himnu škole:

Nema postova za prikaz