Svečano otvorena Hrvatska knjižnica i čitaonica “Đuro Sudeta” Garešnica

Hrvatska knjižnica i čitaonica Đuro Sudeta, iako već nekoliko tjedana za korisnike radi na staroj adresi, ali u novom ruhu, danas je svečano otvorena. Cjelokupni projekt rekonstrukcije sastojao se od dvije faze – same rekonstrukcije i opremanja, a trajao je dvije godine. Program su glazbenim nastupom otvorili vrtićanci DV Maslačak, a sve okupljene potom je pozdravio garešnički gradonačelnik, Josip Bilandžija:

Nositelj projekta obnove knjižnice bio je Grad Garešnica. Njegova ukupna vrijednost bila je 7 milijuna, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture s iznosom od 5 milijuna kuna. Čestitku na njegovom završetku, uputio je i župan Marko Marušić:

Podsjetimo, u Garešnici je, u sastavu Matice ilirske, čitaonica osnovana još davne 1887. godine, odnosno prije 135 godina. Na to je podsjetio i vokalni kvartet crkvenog zbora Župe Pohoda Blažene Djevice Marije. Pod vodstvom profesorice Ivane Gereci nastupili su sa tri skladbe prvotno izvedene 1897. godine prilikom proslave desete godišnjice čitaonice u Garešnici.

Na dugu tradiciju garešničke knjižnice i čitaonice, u svojem je obraćanju sve nazočne podsjetila i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek koja je i rezanjem vrpce svečano otvorila vrata knjižnice:

Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek svečano je otvorila Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu “Đuro Sudeta” Garešnica

Novu knjižnicu blagoslovio je biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije, mons. Vjekoslav Huzjak nakon čega je uslijedio obilazak knjižnice i razgledavanje izložbi akademskih slikara Mate Gerecija i Zdravka Damjanovića.

Ravnateljica garešničke Hrvatske knjižnice i čitaonice “Đuro Sudeta”, Maja Dizdarević zahvalila se svima zaslužnima na novoobnovljenoj knjižnici koja je već krenula s provođenjem natjecanja i projekata u suradnji s osnovnom i srednjom školom u Garešnici.

Ravnateljica knjižnice Maja Dizdarević i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek

Podsjetimo, jedan je to od dva velika projekta provedena u Gradu Garešnici. Drugi se odnosi na Centar za posjetitelje koji će svoje svečano otvorenje imati u ponedjeljak, 28. studenog.

Nema postova za prikaz