Veliki Grđevac: Studenti Sveučilišta u Zadru na stručnoj praksi u KUC-u

Kako bi se etnografska zbirka predmeta mlina u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu upisala u registar kulturnih dobara RH potrebno ju je stručno dokumentirati. Taj posao, u sklopu terenske nastave i stručne prakse, ovih dana obavljaju studenti Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru.

Na području Općine Veliki Grđevac boravit će četiri dana, za vrijeme kojih će obaviti poslove osnovne evidencije i dokumentacije što podrazumijeva upoznavanje sa sadržajem zbirke, razvrstavanje predmeta u tematske cjeline uz fotografiranje i opisivanje, čišćenje predmeta te postavljanje inventarnih brojeva.

Sve to stručno nadzire njihova mentorica, kao i nadležni iz Konzervatorskog odjela u Bjelovaru i Državnog arhiva u Bjelovaru.

Osim evidentiranja predmeta i stvaranja dokumentacije o samoj zbirci dodatno se obavlja i bilježenje svakodnevice lokalne zajednice u kojoj je odrastao i kasnije kao učitelj radio pisac Mato Lovrak. Posredno će se prikupljati spoznaje o njegovom ranom djetinjstvu, obiteljskoj povijesti, kao i obrtu kojim se bavila njegova obitelj. Sve to može poslužiti i za pripremu izložbenog postava, ili drugih načina izložbe u analognom i digitalnom obliku, moguće da će poslužiti i za pisanje kataloga, brošura ili pak u izradi suvenira, istaknula je mentorica doc. dr. sc. Danijela Birt Katić, a objavljeno je na službenoj Facebook stranici Kulturnog Centra Mato Lovrak.

Riječ je o iznimno važnom projektu koji bez suradnje sa strukom ne bi bilo moguće ostvariti naglasila je ravnateljica KUC-a, Zvjezdana Galkowski, svjesna da će upis zbirke u Registar kulturnih dobara KUC-u otvoriti nove mogućnosti financiranja kroz više programa ne samo Ministarstva kulture i medija već i drugih ministarstava.

Nema postova za prikaz