Izložba 4. Gudovačka pisanica

Udruga žena Gudovac poziva na 4. izložbu „Pisanica u Gudovcu“, 9. ožujka od 9-13 sati u tamošnjem Mjesnom domu. Prije otvorenja, u centru Gudovca, bit će postavljena Gudovačka pisanica, eksponat od pleksiglasa, obojen kao replika Gudovačke pisanice.

Gudovačka pisanica stara je otprilike šest stotina godina, pronađena na arheološkom lokalitetu Gudovac – Gradina u blizini Bjelovara.150 komadaića obojene ljuske jajeta pronađeno je u grumenu zemlje 2003. godine od strane arheologa tamošnjega gradskoga muzeja i Instituta za arheologiju iz Zagreba. Kasnija su istraživanja i restauratorski nalazi potvrdili da je riječ o pisanici datiranoj u drugu polovicu 15. stoljeća, a za ukrašavanje je primijenjena tehnika crtanja voskom i kuhanja u ljuskama crvenog luka. 

Eksponat je financiran sredstvima projekta „Aktivno starenje“ u suradnji s nositeljem projekta Bjelovarskim slavujima, dok je trajni postav financiran putem Javnog poziva za kulturu grada Bjelovara.

Na ovaj način, trajnim postavom eksponata Gudovačke pisanice u centru Gudovca skrenut ćemo pozornost prolaznika na važnost očuvanja kulturne baštine i na vrijedan pronalazak na našem lokalitetu“,  rekla nam je predsjednica Udruge žena Gudovac, Vesna Belošević

Nema postova za prikaz