125. rođendan Mate Lovraka u Velikom Grđevcu

Veliki Grđevac, Mato Lovrak, Vlak u snijegu

Na današnji je dan, 1899. godine, u Velikom Grđevcu rođen poznati pisac Mato Lovrak. Njegovo ime nosi tamošnja osnovna škola i Kulturni centar, koji povodom 125. obljetnice najavljuju niz aktivnosti. Još tjedan dana otvoren je natječaj za književnu Nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman tiskan u prošloj godini, a nagrada će biti dodijeljena 23. svibnja na završnoj svečanosti  37. Lovrakovih dana kulture. Kroz manifestaciju se potiču i mladi spisatelji. Na natječaj Izvršnog odbora LDK, za najbolje osnovnoškolske literarne, novinarske i likovne ostvaraje, na temu Prijateljstvo, škole mogu, do 22.ožujka, poslati najviše pet prijava po kategoriji. Uz to se veže i manifestacija „Lovrakovi pisci“, u kojoj dječji pisci, dobitnici nagrade na književnom susretu i radionici kreativnog pisanja prenose svoja iskustva i znanje nekim novim, možda budućim Lovrakovim piscima. Susret se održava po drugi put, 12. travnja, uz potporu  Ministarstva kulture i medija, koje je podupire još jedan program Kulturnog centra, naziva „Veliki i mali – ´ajmo u kazalište!“, kroz koji u Veliki Grđevac stiže nekoliko predstava profesionalnih kazališta.

Inače, Lovrakov centar u Velikom Grđevcu prošle je godine zabilježio rekordan broj posjetitelja. Brojkom od 5 178 posjetitelja premašili su 2019. godinu, kada ih je bilo oko 4 800, kaže ravnateljica Zvjezdana Galkowski. Posebno ističe redovito održavanje zanimljivih radionica na kojima se učilo kako zamijesiti i ispeći kruh ili kako izraditi lutkice od komušine.

Prije toga, sutra, pred grđevačkom publikom će nastupiti glumci amateri, ladislavske „Danjgube“.

Osnovna škola „Mate Lovraka“ iz Velikog Grđevca, danas ujedno održava priredbu povodom Dana škole. Program počinje u 18 sati u Domu kulture „Mato Lovrak“.

Nema postova za prikaz