Završio 8. GARvin- izložba i ocjenjivanje vina

U garešničkom Centru za posjetitelje u petak je održana izložba i ocjenjivanje vina – 8. GARvin, domaće Udruge vinogradara i voćara. Ocjenjivanje je potrajalo, kaže predsjednik Udruge, Matija Žabić, ali su s rezultatima izuzetno zadovoljni:

Zlatne medalje tako su dobili Branko Oršić za škrlet, Darko Šmidt za graševinu, Marko Bilandžija za mješavinu škrleta, chardonnay-a i muškat otonela, OPG Matija Žabić za chardonnay i rajnski rizling te vino od sibirske borovnice, dok je šampion 8. izložbe vina grada Garešnice- graševina, također s OPG-a Matija Žabić. Sve je više vrsta vina, primjećuje Žabić, ali škrlet je apsolutni kralj ovog područja. S obzirom da je autohtona moslavačka sorta ulažu sve napore u brendiranje i plasiranje ovog vina na tržište.

Srebrne medalje, dobili su Ankica Gašparec za škrlet i graševinu, Željko Pavlek za mješavinu graševine, rajnskog rizlinga i sivog pinota, Dalibor Bartolić za graševinu, Darko Šmidt također za graševinu i rajnski rizling. Željko Flegar za bijeli i sivi pinot te rajnski rizling dok je Ivanka Flegar dobila za frankovku i kupinovo vino. Vlatko Krajačić okitio se srebrom za mješavinu, rajnski rizling i frankovku. Miroslav Čleković za graševinu, Vjekoslav Martinić za vino od višnje. Marijan Greidl srebra je dobio za graševinu, zeleni silvanac te merlot. Dominik Ptičar za škrlet kao i OPG Matije Žabića koji je srebro dobio i za vino Crna tajna (cabernet sauvignon i merlot) te za pinot crni .

Na ocjenjivanje je pristiglo 44 uzorka domaćih članova udruge, ali i gostiju iz kutinske udruge Lujo Miklaužić. Ocjenjivala ih je i analizirala četveročlana komisija. Uz vina od vinove loze sve je više i voćnih vina, kaže Žabić:

Dok je trajalo ocjenjivanje vina, za članove Udruge održana su dva predavanja. Jedno se odnosilo na zaštitu vinove loze i voćaka, a drugo je bilo vezano uz tehnologiju proizvodnje vina, probleme vezane uz to te kako ih riješiti.

8. GARvin posjetio je i župan Marko Marušić u društvu garešničkog gradonačelnika Josipa Bilandžije.

Nema postova za prikaz