Veliki Grđevac: Svečanost dodjele nagrada Hrvatske vatrogasne zajednice

Hrvatska vatrogasna zajednica svake godine organizira natječaj za najbolje likovne, literarne i foto uratke za polaznike vrtića, osnovnih i srednjih škola.  Po troje autora najboljih uradaka iz svake kategorije pozvano je danas na dodjelu nagrada, a domaćin svečanosti je Vatrogasna zajednica Općine Veliki Grđevac. Najbolji „vrtićki“ crtež nacrtala je Neva Vrtar iz Varaždina. U kategoriji osnovnih škola, prvu nagradu osvojila je Dora Terzić iz Šibenika, s crtežom vatrogasca koji u naručju nosi djevojčicu s medvjedićem. Nagradu za najbolju fotografiju osvojila je Božena Pavlović, srednjoškolka iz Zadra, dok je prvoplasirani autor literarnog rada  Borna Cikoja iz IV. Osnovne škole Bjelovar.

Bornina mentorica Željka Kalabek, također je primila priznanje vatrogasaca, čime joj zahvaljuju što niz godina potiče učenike na sudjelovanje u ovom natječaju. Silvestar Štefović, predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko- bilogorske županije priznanje je uručio i čelnoj osobi Hrvatske vatrogasne zajednice, a sam Slavko Tucaković je naglasio važnost ovakvih aktivnosti za djecu i mlade. Zbog podrške u tome, zahvalnica, koju je preuzeo  Momir Kapor, Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava,  otišla je i na adresu Ministarstva odgoja i obrazovanja. Upravo rad s mladima je važan, jer oni su budućnost i vatrogastva, dodao je Tucaković.

Rad s djecom i mladima, poticanje vatrogasnih aktivnosti, samo je dio razloga zašto se ovaj susret održao danas u Velikom Grđevcu. Načelnik Tomislav Pavlečić podsjetio je da su nedavno bili domaćini vatrogasnog kampa za djecu, a potpora su vatrogastvu i na druge načine. Kolika je ona u lokalnoj sredini, govori i podatak da je vatrogastvo zasebna školska aktivnost, pod nazivom „Mali vatrogasac“. To je odlična podloga za daljnji razvoj vatrogastva, dodao je još Pavlečić. U nastavku donosimo popis svih nagrađenih, objavljen na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice.

Povjerenstvo za likovni, literarni i foto natječaj na sjednici održanoj 27. svibnja 2024. u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Selska cesta 90a, Zagreb, odabralo je najbolje radove u kategoriji likovni, literarni i foto natječaj koji je proveden sa svrhom popularizacije vatrogastva među mladima te podizanja svijesti u zaštiti od požara.
 
Na natječaj se prijavilo:
1) kategorija likovni natječaj predškolskog uzrasta: 31 obrazovna ustanova s 380 radova iz 14 županija
2) kategorija likovni natječaj učenika osnovnih škola: 58 obrazovnih ustanova s 448 radova iz 16 županija
3) kategorija literarni natječaj učenika osnovnih škola: 18 obrazovnih ustanova s 58 radova iz 11 županija
4) kategoria foto natječaj učenika osnovnih i srednjih škola: 11 obrazovnih ustanova sa 190 fotografija iz 8 županija.
 
Članovi Povjerenstava su u četiri kategorije izabrali radove sljedećih učenika:
Pobjednici likovni natječaj za predškolski uzrast
1. Neva Vrtar, 6 godina, Dječji vrtić „Čira-čara“, Varaždin, Varaždin, mentorice: Maja Bahun, Lana Brezovec, (Varaždinska)
2. Tea Pavošević, 6 godina, Dječji vrtić Zvončić Našice, Našice, mentorice: Valentina Stanković Dervić, Viktorija Vladika (Osječko-baranjska županija)
3. Barbara Radman, 7 godina, Dječji vrtić Maksimir, mentorica: Lea Renata Bencek (Grad Zagreb)
 
Pobjednici likovnog natječaja učenika osnovnih škola
1. Dora Terzić, 10 godina, OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik, mentorica: Helena Šarić (Šibensko-kninska županija)
2. Veronika Busak (9), Dora Havidić (7), Ana Živković (11), OŠ Vladimir Nazor, Pisarovina, mentori: Katarina Jandrej (Zagrebačka županija)
3. Elizabeta Piškorić, OŠ Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno, mentor: Ivančica Podhraški (Koprivničko-križevačka županija)
 
Pobjednici literarnog natječaja učenika osnovnih škola
1. Borna Cikoja, 11 godina, IV. Osnovna škola Bjelovar, mentorica: Željka Kalabek, pjesma: Crveni heroji, (Bjelovarsko-bilogorska županija)
2. Nina Klepac, 3. razred, OŠ Petar Zrinski, Čabar, PŠ Tršće, mentorica: Katarina Leš, pjesma: „Požar u šumi“ (Primorsko-goranska županija)
3. Marija Barić, 6. razred, OŠ Pavla Štoosa, Kraljevec na Sutli, mentorica: Marta Hrbud (Krapinsko-zagorska županija)
 
Pobjednici foto natječaja učenika osnovnih i srednjih škola
1. Božena Pavlović, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, Zadar, mentor: Marko Perić (Zadarska županija)
2. Lucija Čaić, OŠ Ivana Antolčića, Gornje Komarevo, mentor: Marin Dražić (Sisačko-moslavačka)
3. Lara Smolić, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, Zadar, mentor: Marko Perić (Zadarska županija)

Čestitamo pobjednicima!Nema postova za prikaz